Krví zalitá Ukrajina

Z Kyjeva aktuálně přicházejí jen kusé zprávy, informující o tom, že eskalace střetů demonstrantů s bezpečnostními silami si již vyžádaly tři mrtvé z řad protestujících. Podle tamních médií se tak naplňuje jeden z nejhorších možných scénářů politické krize. Opozice proti režimu prezidenta Janukovyče se bude radikalizovat, zatímco hlava státu a vláda se mohou rozhodnout veškeré protesty tvrdě potlačit.

To už podle agentury Reuters naznačil premiér Mykola Azarov, když řekl, že pokud násilí neustane, vláda použije všech prostředků k jeho potlačení. Reaguje už i Kreml, který situaci v centru Kyjeva bedlivě monitoruje a soudí, že se nepokoje zcela vymkly kontrole.

Srážky nabyly na síle v neděli a v pondělí, kdy se asi deset tisíc protestujících střetlo s policií a zvláštními bezpečnostními jednotkami, v ulicích vyrostly barikády a zátarasy, hořela auta a také policejní autobus. Zraněno bylo, podle úředních zdrojů, 163 členů pořádkových sil, 80 z nich bylo hospitalizováno. Opoziční tábor hlásí stovky zraněných aktivistů a ukrajinský Výbor pro svobodu slova také 35 zraněných žurnalistů.

Podle listu Ukrajinskaja pravda do Kyjeva mezitím dorazili provládní aktivisté z východu země, kteří mají vytvořit protiváhu nynějších demonstrací. Šest autobusů v noci přivezlo stoupence vládní Strany regionů z Charkova, další skupiny se organizují na ruskojazyčném Krymu.

S velvyslanci západních států se včera večer setkal ukrajinský ministr zahraničí Leonid Kožara. Prohlásil, že v centru Kyjeva v těchto dnech dochází k závažnému porušování zákonů, které pořádkové a justiční orgány nemohou ponechat bez reakce.

Kožara označil za „uspěchanou“ reakci některých západních zemí na schválení sady nových zákonů, které podle opozice výrazně omezují svobodu slova a shromažďování. Ukrajinská vláda očekává od zahraničních partnerů „výzvu k odmítnutí násilí ze strany extremistů,“ řekl ministr.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: smi
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.