Kroužkování kandidátů? Mám s tím problém, protože je to takový „mišmaš“, uvažuje právnička Kovářová

12. říjen 2021

V nové Poslanecké sněmovně zasedne 50 žen, nejvíc v novodobých dějinách. Podle spoluautorky iniciativy Zakroužkuj ženu tomu pomohly hlavně preferenční hlasy. „Akce určitě smysl měla. Je vidět, že lidé iniciativu vnímají pozitivně,“ míní Johanna Nejedlová. „Otázka zní, jestli kroužkování a trvání na vyšším procentu žen v politice nejde proti teoriím, které říkají, že ženy a muži jsou jen sociální konstrukt,“ míní právnička Daniela Kovářová.

„Psychologové dnes říkají, že ani tak nejde o záležitost pohlaví, ale spíš o mužské a ženské principy v našich hlavách,“ vysvětluje bývalá ministryně spravedlnosti Kovářová.

Čtěte také

Nejedlová připomíná, že podle některých analýz je v parlamentech s vyšším zastoupením žen nižší míra korupce.

„Je otázka, jestli to znamená, že ženy jsou méně zkorumpovatelné, nebo jestli třeba prostředí, která jsou schopná zvolit si víc žen, jsou nějakým způsobem vyspělejší a potom tam k té korupci tolik nedochází,“ uvažuje.

,Mišmaš‘ mezi systémy

Větší podíl žen v politice podle ní také přináší změnu stylu. V této souvislosti mluví o odlišné životní zkušenosti například při péči o děti či starší rodiče, která by měla být zastoupena ve vedení země. „Protože je důležitá, a protože reprezentuje téměř polovinu žen,“ vysvětluje Nejedlová.

Čtěte také

„Chceme, aby si ženy v Poslanecké sněmovně utvářely prostředí tak, jak potřebují, a vytvářely ho společně s muži,“ dodává.

Kovářová přiznává, že má s kroužkováním problém. „To je ale můj právní pohled, protože do sněmovny se volí zastupitelským způsobem, do Senátu většinovým systémem. Kroužkování je vlastně takový ,mišmaš‘ mezi oběma systémy. To znamená, mně by se jako právníkovi úplně líbilo, kdyby se vůbec nekroužkovalo,“ vysvětluje.

Stanou se z nich muži

Prosazovat ženy do politiky jen na základě genderu není podle ní zapotřebí.

„Kroužkuju lidi, protože je znám, že jsou výborní, protože od nich něco očekávám. A kroužkování jsem letos také použila. A jinak bychom mohli převzít jiný úhel pohledu. Budeme kroužkovat leváky, holohlavé nebo vysokoškolsky vzdělané nebo ty nejmladší? Každý si může kroužkovat jak chce. Je otázka, jestli je ten gender natolik určující,“ naznačuje a pokračuje:

Čtěte také

„Ženy, které se chtějí prosadit v mužském světě, v naprosté většině případů dříve nebo později začnou bojovat mužskými zbraněmi. Jinými slovy, stanou se z nich muži. A otázka zní, jestli chceme, aby to tak dělali, anebo jestli bychom si přáli, aby zůstaly ženami a bojovaly ženskými zbraněmi. V okamžiku, kdy začneme rozlišovat ženské a mužské zbraně, tak nám vyskočí feministky, které budou ženské zbraně velmi kritizovat a jsme zase zpátky na začátku,“ vysvětluje Daniela Kovářová.

Nejedlová zdůrazňuje, že iniciativa nevyzývala k tomu, aby voliči kroužkovali čistě na základě pohlaví.

„Pro nás bylo jednou z nejzákladnějších výzev říkat lidem: zjistěte si něco o těch kandidátech a kroužkujte i s přihlédnutím na pohlaví, pokud chcete ve sněmovně více žen. Ale kroužkujte lidi, kteří nejlépe reprezentují vaše politické názory a kteří jsou podle vás ti nejschopnější,“ popisuje.

Ženy se v politice podřídí mužskému prostředí v případě, dokud jich tam není dostatečný počet.

„Ve chvíli, kdy budeme mít vyrovnanější zastoupení, můžeme předpokládat, že jednání budou vypadat jinak. Můžeme to vidět v zahraničí, kde se například nejedná dlouho do noci, ale jednání probíhají dopoledne, protože se počítá s tím, že i politici mají rodinu a že třeba večer potřebují trávit čas doma,“ dodává Nejedlová.

Poslechněte si celou diskusi. Ptá se Lucie Vopálenská.

autoři: Lucie Vopálenská , kbr

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.