Kroužek robotiky Šumperského centra Amavet má smělé plány, chystá technologickou revoluci

28. prosinec 2018

Volnočasové centrum robotiky a informatiky chce v Šumperku vybudovat Asociace pro mládež, vědu a techniku, zkráceně Amavet. Postupně ve městě upravuje svou budovu a na podzim rozjelo první kroužek pro děti. Jeho ambicí je otevřít několik dalších, ale taky nalákat do svých prostor technologické firmy, které by v nich mohly oslovovat budoucí zaměstnance.

v nejvyšším patře veliké prvorepublikové vily nedaleko centra města právě začal pravidelný robotický kroužek. Vedoucí šumperské pobočky centra Amavet Tomáš Smutný několika školákům shrnuje, co je dnes jejich úkolem.

Sídlo centra Amavet v Šumperku

Vedle mě u velkého stolu s dráhou pro roboty stojí Michal. „Občas pan učitel udělá z izolepy dráhu a my máme za úkol ji projet," popisuje Michal a testuje jízdu malého oranžového robota.

Děti zatím pracují pouze v jedné místnosti. Centrum Amavet chce ale postupně vybavit a zprovoznit další. „Pořád objevujeme, co všechno se dá s roboty dělat. Vždycky objevíme něco nového," dodává Michal.

Tomáš Smutný chce oslovit i technologické firmy z regionu. V centru by mohly pro budoucí konstruktéry robotů nebo programátory pořádat různé akce.

„Chceme spojit mladé lidi s firmami, udělat takový dům techniky a mládeže. Chceme tu udělat malou technologickou revoluci," plánuje vedoucí Šumperské pobočky Tomáš Smutný. Tím hlavním úkolem, aby se plány centra uskutečnily, je ale nejprve vzbudit co největší zájem dětí a rodičů.

Spustit audio