Krize společné evropské měny kvůli referendu v Itálii nenastane, zní z eurozóny

6. prosinec 2016

Politici členských států eurozóny a představitelé evropských institucí shodně tvrdí, že obavy z krize eura jsou přehnané, píše server Euobserver. S jejich optimismem část odborníků souhlasí, jiní optimistický pohled na další vývoj nesdílejí. Německá mutace serveru Local cituje hlavní ekonomy dvou německých bank.

Gertrud Traudová z německé banky Helaba si myslí, že porážka italského premiéra Mattea Renziho v referendu o ústavní reformě bude mít negativní vliv na euro i na italské státní dluhopisy. Naopak hlavní ekonom banky ING-DiBa Carsten Brzeski považuje obavy z nové krize eurozóny za přehnané.

Pokud by finanční trhy reagovaly příliš prudce, Traudová počítá s intervencí Evropské centrální banky. Už před referendem rizikové přirážky italských dluhopisů vzrostly. „Renzi, podobně jako dnes už bývalý britský premiér David Cameron, příliš riskoval,“ soudí Traudová. Naráží tím na skutečnost, že italský premiér spojil svůj politický osud s výsledkem referenda. Když voliči reformu ústavy odmítli, rozhodl se podat demisi. Po červnovém referendu, v němž se Britové vyslovili pro odchod z unie, také tehdejší premiér Cameron odstoupil z postu předsedy vlády.

„Nejedná se o drama"

„Pád vlády v Itálii není ničím skutečně novým a Evropa už přežila horší věci,“ řekl v pondělí hlavní ekonom ING-DiBa Brzeski. Výsledek italského referenda podle něj sice vyvolá novou nejistotu, ale v odmítnutí reformy ústavy vidí zároveň šanci. „Přechodná technokratická vláda může řešit problémy bankovního sektoru a opětovného zpožďování reforem společně s Evropou. S menšími ohledy na vlastní oblíbenost než Renziho vláda,“ řekl Brzeski v rozhovoru pro server Local.


Není třeba dělat z výsledků referenda drama. Italské úřady a banky mají dostatečnou kapacitu a dostatek nástrojů, s jejichž pomocí mohou předejít nové bankovní krizi.evropský komisař Pierre Moscovici

Italský ministr financí Pier Carlo Padoan se vzhledem k výsledkům referenda nezúčastnil ani pondělního zasedání ministrů financí eurozóny., všímá si EUobserver. Jak dodává, euroskupina na svém setkání v Bruselu řešila rozpočtové výhledy měnové unie v příštím roce, pokrok Řecka v zavádění hospodářských reforem a restrukturalizaci jeho dluhu. Při této příležitosti se vyjádřili zástupci Evropské komise i zemí sdružených v eurozóně k obavám o budoucnost stability společné evropské měny, které výsledek italského referenda vyvolal, píše server specializovaný na dění v Evropské unii.

Za Evropskou komisi se vyjádřil evropský komisař pro hospodářské a měnové záležitosti, daně a celní unii Pierre Moscovici, který na jednání euroskupiny zastupuje exekutivu Evropské unie „Není třeba dělat z výsledků referenda drama. Italské úřady a banky mají dostatečnou kapacitu a dostatek nástrojů, s jejichž pomocí mohou předejít nové bankovní krizi,“ řekl eurokomisař Moscovici. Upřesnil, že nechce komentovat referendum v Itálii, které bylo vnitropolitickou záležitostí iniciovanou reformními snahami premiéra Renziho. Dodal, že po odstoupení premiéra se jihoevropská země neocitne v mocenském vakuu. A že Evropě nehrozí nová finanční krize spojená s italskými bankami. Zároveň připomenul, že finanční trhy zatím na situaci v Itálii reagují klidně.

„Itálie je silná ekonomika se silnými institucemi"

V podobném duchu se vyjádřil také šéf euroskupiny Jeroen Dijsselbloem, píše EUobserver. Zbytek Unie si musí počkat na rozhodnutí italského prezidenta, koho pověří vedením vlády. Dijsselbloem zdůraznil, že Itálie je silná ekonomika se silnými institucemi a že krize některých bank nejsou nenadálým problémem, který vznikl dnes. A budou se řešit tak, jako doposud, prohlásil nizozemský politik.

Logo

Moscovici i Dijsselbloem v prohlášení pro média řekli, že výsledek referenda v Itálii je reakcí na domácí ústavní změny a nikoli hlasováním proti Evropské unii. Jednou z častých otázek přítomných novinářů na adresu ministrů financí totiž bylo, jestli Renziho neúspěch ve všelidovém hlasování neznamená začátek odchodu Itálie z Evropské unie. Dijsselbloem také odmítl reagovat na spekulace, jestli premiéra Renziho nahradí právě nepřítomný italský ministr financí Padoan. Pouze připomenul, že Itálie je země se silnými demokratickými institucemi, popisuje EUobserver.

Rána pro Angelu Merkelovou

Server Local se zabývá reakcí Německa na nastalou situaci. Píše, že odchod Mattea Renziho z vedení Itálie je velkou ranou pro kancléřku Angelu Merkelovou. S Renzim, bývalým starostou Florencie, měla výborný vztah od února 2014, kdy se dostal do čela italské vlády. „Jsem smutná z toho, že referendum nedopadlo podle premiérových představ, protože jsem jeho reformu podporovala. Ale samozřejmě, je to rozhodnutí Italů, které musíme respektovat,“ řekla německá kancléřka. Lituje také rozhodnutí italského premiéra podat demisi. Mluvčí spolkové vlády v této souvislosti prohlásil, že „německá vláda je otevřená úzké spolupráci s novou vládou, která v Itálii vznikne, a to bez ohledu na její složení.“

Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier se k tématu vyjádřil během své návštěvy Řecka následovně: „Výsledky hlasování v Itálii sledujeme se zájmem a znepokojením. Myslím si, že Matteo Renzi udělal správnou a nezbytnou věc, ale voliči ho nepodpořili. Samozřejmě se ale nejedná o státní krizi, ale o krizi vládní, která se musí vyřešit. Neznamená to zánik Západu, ale ani dobrou zprávu pro Evropu v těžkých časech, jakými teď prochází,“ uvedl německý ministr zahraničí.

Populistická protimigrační Alternativa pro Německo, AfD označila výsledek za „facku“, kterou italští voliči uštědřili establishmentu kvůli své hluboké nespokojenosti s jeho výsledky. Podle Alternativy pro Německo za vše mohou premiér Renzi a Evropská centrální banka, která svou „katastrofální monetární politikou“ udělala z Itálie „druhé Řecko“. Establishment označuje AfD za původce problémů italské střední třídy. Alternativa pro Německo v souladu s plány italského populistického Hnutí pěti hvězd vyzvala k odchodu Itálie z eurozóny. Tolik servery EUobserver a Local k reakcím ekonomů, politiků států eurozóny, Evropské komise a Německa k výsledkům italského referenda a možné krizi společné evropské měny.

autor: thk
Spustit audio