Kristina Žantovská: Jako staří Řekové

9. březen 2023

Zjednodušeně řečeno jde o spor, zda politika do sportu patří, či ne. V ideálním světě by nepatřila, ale takový neexistuje. Mají sportovci z Ruska a z Běloruska, které imperiální válku na Ukrajině podporuje, startovat na letní olympiádě v Paříži? A pokud je olympijský výbor z her nevyloučí, mají ji sportovci z jiných zemí bojkotovat?

Každá země usiluje o to stát se hostitelkou olympiády a každý sportovec čtyři roky dře, aby se na ni nominoval, případně si z ní odvezl medaili. Rozumím tomu a je mi líto, že tohle samo nestačí. Olympiáda je obrovsky prestižní záležitost a mediální bomba, zlatý důl. Čili jde i o peníze.

Čtěte také

Nejeden sportovec, když stoupá vlajka jeho země na nejvyšší stožár, neudrží slzu a hrdě zpívá státní hymnu. Přinesl své zemi dar. Poctu, která ji znovu umístí na mapu světa. Tak to prostě je. Čili dá se tohle dilema ještě nahlížet apoliticky? Mnohem účinnější je tu iluzi rozpustit a dál nerozsévat.

Nechce se mi dívat na ruské sportovce, jak se drží za srdce a hledí se slzami v očích směrem ke Kremlu. Především oni umí sloužit své zemi; mnohdy byli ochotni sloužit natolik, že se neštítili dopingu – čili podvádět. Molodci!

Na stadionu v Olympii

Čtěte také

Dnes by si měli být vědomi toho, že slouží zemi, která vraždí nevinné lidi a nemá pro to ani pravdivé slovo. Dokáže Putin válku nazvat válkou? Nařídit klid zbraní, dokud neuhasne olympijský oheň? Pokud ne, tak pardon... Staří Řekové kvůli olympiádě odkládali i války!

Vůbec to měli před dvěma a půl tisíci lety skvěle vymyšlené. Uctívali krásu lidského těla a na olympijských hrách šlo především o to prokázat tělesnou zdatnost. Dokázat, co trénované lidské tělo umí. Jak triumfuje a překonává své limity. Ale vždy v souladu a harmonii tělesné a duševní – měli pro to slovo kalokagathia. Krásný duch v krásném těle.

K fyzické výbavě – kráse – sportovců se vyjadřovali i filozofové. Sokrates například namítal, že „dlouhý běh“, jenž znamenal 12 délek stadionu, který měřil téměř 200 metrů, „znetvořuje tělo, protože běžci dostávají silná lýtka a slabá ramena“. A Platónovi se zase nelíbilo, že diskaři a oštěpaři zanedbávají svou levou ruku.

Čtěte také

Na stadionu v Olympii získal vítěz jen věnec z posvátné olivy prý zasazené Héraklem, ale pokud o to stál, mohl být po celý život ubytován a stravován z veřejných prostředků. Aby byla kalokagathia naplněna, scházel se na olympiádě celý helénský svět, byly i největší kulturní a politickou událostí Řecka. Učenci a umělci tam četli ze svých děl, historických, básnických a filosofických, předváděli svá díla sochařská a malířská, politici na nich hájili své názory.

I naše olympiády hostí všechny možné potentáty světa i hlavy států. A v tom je právě zakopaný pes. Nebo sabaka? Putin by si Paříž jistě nenechal ujít.

Autorka je publicistka a divadelní dramaturgyně

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.