Křehké kosti, nezdolný duch. Handicapovaná cyklistka z České Lípy rozváží potraviny seniorům

21. březen 2020

Českolipská cyklistka Petra Hurtová trpí nadměrnou lámavostí kostí. Pohybuje se na vozíku a také speciálně upraveném handbiku. I přes svůj handicap ale pomáhá druhým. V minulosti uspořádala sbírku hygienických potřeb pro rodiče s dětmi v nouzi. Teď zase pomáhá s rozvozem potravin pro seniory.

„Myslím si, že v téhle situaci člověka napadají různé věci a mě napadlo rozvážet jídlo potřebným. Rozvážím ho po České Lípě a po okolních obcích,“ prozradila Petra Hurtová víc o pomoci seniorům. Vnímá, že hlavně na vesnicích je pro staré lidi problém se zásobováním a vůbec možností si běžné potraviny zajistit.

Čtěte také

„V jedné z těch obcí bydlí moji rodiče a oni jsou nedílnou součástí toho rozvozu, protože tam jsou opravdu závislí na tom, kdy já, nebo někdo s autem, přijedu. K nejbližšímu krámu to totiž mají pět kilometrů,“ uvedla handicapovaná sportovkyně.

O nabízené službě dala obhájkyně prvenství v republikovém šampionátu v cross country a také vítězka domácího poháru vědět přes sociální sítě.

Čtěte také

„Začaly mi chodit zprávy a tím pádem jsem na to mohla reagovat tím, že jsme se domluvili. Vždycky udělám nákup ve velkém obchodě a po troškách to rozvezu. Základně babičkám, které mám tady v pečovatelském domě. To jsou takové moje nejvíc dušičky, kterým se snažím pomáhat,“ popsala začátek svých rozvozů Petra Hurtová.

Jenže sama je na vozíku. To pro ní není žádná překážka. Technicky to zkrátka zvládá. „Musím, protože jezdím do práce a starám se o syna, takže běžně chodím nakupovat. Takže jestli koupím o tři chleby víc, o dvacet pět rohlíků a o tři mléka víc, to už je asi jedno. Když teď nemůžu dělat jiné aktivity a jiné věci, tak aspoň takhle. Snažím se těm lidem dodat trošku sílu a energii,“ dokončila cyklistická šampionka.

autor: ppe
Spustit audio

Související