Krása Jizerskohorských bučin je dechberoucí. Nově jsou na seznamu UNESCO, davů lidí se tam nebojí

18. září 2021

Frýdlantský výběžek je dlouhodobě sužován vysokou nezaměstnaností a také historickou zátěží v podobě ekonomického úpadku po poválečném odsunu Němců. Oblast je tak dlouhodobě považována za jednu z ekonomicky nejzanedbanějších v Česku. Ačkoliv práce se v této oblasti hledá těžko, přírodních krás má díky přilehlým Jizerským horám region na rozdávání. A jedna z nich, Jizerskohorské bučiny, se nedávno dokonce dostala na prestižní seznam přírodního a kulturního dědictví UNESCO.

Pro návštěvu bučin stačí jet zhruba patnáct dvacet z Liberce na sever a zastavit u některé z turistických cest vedoucích třeba z Hejnice nebo Bílého potoka.

Čtěte také

„Dobře se tu jezdí třeba na kole, hodně lidí chodí i jen tak na výšlap. Musíte se ale držet značených cest, pohyb mimo je zakázán. Nicméně terén je tu tak neprůchozí, že chůzi mimo cesty často ani neumožňuje,“ doporučuje Jiří Hušek, ředitel libereckého pracoviště Agentury ochrany přírody a krajiny, když jdeme po Viničné cestě. Ta se táhne řadu kilometrů napříč bučinami a provede návštěvníka přes řadu dechberoucích vyhlídek do okolí.

A musím mu dát za pravdu. Příkré srázy poseté velkými balvany, pod kterými zurčí podzemní potůčky, skutečně k porušování pravidel ochrany přírody moc nevybízí. I samotný pohled z cesty ale vyvolává otázky, zda jsme stále v Česku, nebo jsme se přesunuli do mnohem divočejších krajin.

Bukový les je posetý mechem obrůstajícími balvany, tlejícími padlými stromy nebo skupinkami malých semenáčků, které se snaží zachytit každý sluneční paprsek, aby dokázaly v silné konkurenci starých stromů přežít.

Míjí nás několik cyklistů, což je signál, že turisté už místní bučiny našli. Zařazení nějaké památky do seznamu UNESCO obvykle lokalitu výrazně zpopularizuje. Nadměrné turistické zátěže se ale Hušek nebojí.

Čtěte také

„Očekáváme, že se zájem lidí zvýší, ale nebude to asi nic dramatického. Je to les a ten přitahuje specifickou skupinu turistů. Frýdlantsku vyšší cestovní ruch může pomoct, ale potřebujeme spíš, aby tu lidé zůstávali na více nocí a poznali i další krásná místa,“ dodává Hušek.

Projděte se bučinami v pořadu Natura s Ondřejem Novákem.

Spustit audio

Související