Královská hra jako povinný předmět. Na 15 českých školách se žáci povinně učí hrát šachy

7. březen 2019 10:12

Šachy jako povinný předmět v učebních osnovách. Touhle cestou už se v České republice vydalo 15 škol, jednou z nich je i Základní škola v Bílé Třemešné nedaleko Dvora Králové nad Labem. Tam se asi nejrozšířenější deskovou hru na světě povinně učí prvňáčci.  

V útulné učebně základní školy v Bílé Třemešné začíná hodina šachů. Učitelka Markéta Žižková pověsila na tabuli magnetickou plochu znázorňující šachovnici, prvňáci na ni postupně umisťují jednotlivé figury.
„Po každém budu chtít, aby vyskočil, šel k tabuli, vybral jednu figurku, pojmenoval ji a dal si na své místečko."

Rok a půl hraje šachy a už je mistr republiky. Osmiletý Lukáš Zelba si královskou hru zamiloval

Osmiletý Lukáš Zelba si královskou hru zamiloval. Ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové se svým trenérem Jiřím Kratochvílem

Velmi vzácná návštěva přišla dnes do Českého rozhlasu Hradec Králové. Královéhradecký šachista Lukáš Zelba, který se stal v osmi letech letos dokonce mistrem České republiky. S ním dorazil i šachový trenér Jiří Kratochvíl.

O chvíli později si děti přináší do lavic vlastní šachovnice. Rozdělují se do dvojic a následuje klasická šachová partie, učitelka namátkově kontroluje správnost tahů.
„Ten střelec může jezdit jen po žluté. Vždy šikmo a po žlutých políčkách."

Učitelka Markéta Žižková v minulosti šachy sama hrála, pro výuku má k dispozici metodické příručky. Zařazení téhle hry mezi povinné předměty přivítala.
„Já mám ten předmět ráda, učí se mi hezky."

Jako povinný předmět mají šachy žáci prvních ročníků, ve druhé i třetí třídě si je mohou zvolit jako nepovinný předmět.
„Loňská první třída, to bylo 24 dětí. A ve druhé třídě se do nepovinného šachového předmětu přihlásilo 19 dětí."

V Základní škole v Bílé Třemešné se žáci povinně učí hrát šachy

U šachovnice je ale možné během dne vidět i starší děti, tedy ty, které už povinnou výukou této deskové hry prošly.

Pro ředitele Emila Kudrnovského je právě to největší odměnou.
„V každé třídě máme jednu šachovnici. A dělá mi velkou radost, když ji žáci o přestávce žáci vytáhnou a dají si nějakou rychlou šachovou partii. To je důvod, proč tuto výuku podporuji."

Šachy mohou zvednout dětem inteligenční kvocient

Už 50 let učí děti šachy. Člověk i v životě musí občas něco obětovat, buď střelce nebo dámu

šachy

Mezi jeho odchovance patří například olympionička a účastnice mezipásmového turnaje MS žen Mgr. Martina Kořenová - Holoubková. S rychnovskou Pandou se stal v roce 1989 vítězem Velké ceny tehdejšího Československa. Od roku 1990 pravidelně organizuje mistrovství ČR v některé z kategorií. Dříve to byla mládež, od roku 1998 týdenní Mistrovství ČR seniorů.

Projekt Šachy do škol vznikl v České republice v roce 2013 a to za podpory Šachového svazu ČR. Ten zájemce z řad učitelů pravidelně školí.

Podle předsedy krajského šachového svazu Královehradeckého kraje Jaroslava Šmída by i povinná výuka šachů měla žáky bavit.
„Je to určitě forma hry. Důležité je opakování, zejména u těch malých dětí."

Šachy jsou součástí školních osnov ve více než 30 zemích světa. Podle řady různých studií u dětí rozvíjí nejen logické myšlení a dovednosti při řešení problémů, ale zvyšují také IQ.

Spustit audio

Související