Královna není Putin. Prezident bude muset ukáznit svou žoviálnost, říká expert na etiketu Špaček

12. červen 2017

Prezident Miloš Zeman se v doprovodu manželky Ivany v pátek setká s britskou královnou Alžbětou II. Ta udělí prezidentskému páru audienci, o kterou požádal Pražský hrad. Informaci už potvrdil mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Prezident nepojede do Británie jen za královnou, měl by během své pracovní návštěvy na ostrovech vyznamenat také pět válečných veteránů a zúčastnit se ceremoniálu u památníku bitvy o Británii.

Podle komentátora Českého rozhlasu Petra Hartmana jde o významnou událost z pohledu České republiky i českých médií, nejedná se ale o návštěvu se všemi poctami. Domnívá se, že by to Zemanovi mohlo vylepšit image po odložení návštěvy u amerického prezidenta Donalda Trumpa.


S královnou Alžbětou II. se setkali i předchozí prezidenti. Václav Havel byl u britské panovnice poprvé v roce 1990 a znovu se setkali při finálovém utkání fotbalového mistrovství Evropy v roce 1996. Ve stejném roce také Alžběta II. přijela na návštěvu České republiky a v roce 1998 Havla přijala v Buckinghamském paláci s veškerými poctami. Václava Klause a jeho ženu Livii přivítala královna Alžběta II. v listopadu 2007.

„Pokud to setkání opravdu proběhne a proběhne standardním způsobem, tak se dá očekávat, že mu to výrazně pomůže vylepšit pověst v očích veřejnosti, a to z toho důvodu, že mu bylo často vyčítáno, že se příliš orientuje na Východ,“ říká Hartman.

Pukrle a neoslovovat královnu

Ladislav Špaček, odborník na etiketu a bývalý tiskový mluvčí prezidenta Václava Havla, vysvětluje, že přijetí u britské královny Alžběty II. je nejvyšší formou audience jakou známe, i když patří spíše mezi symbolická než politicky významná setkání.

„Audience probíhá v Buckinghamském paláci. Královna přijme hlavu státu s manželkou a několika vybranými členy delegace v hlavním audienčním sále. Host k ní přistoupí, královna mu nabídne ruku a host ji lehce stiskne a přitom se ukloní. Uklání se pouze hlavou a dáma by měla udělat pukrle, takže uvidíme, jestli paní Zemanová nacvičila pukrle a jestli to Miloš Zeman nepřežene s úklonou. Někdy to tak dělává,“ popisuje průběh audience Špaček.

Konverzaci zahajuje zásadně královna, kterou není možné oslovit. „Příslovečná žoviálnost našeho pana prezidenta, který rád trousí bonmoty a rád zahajuje rozhovory někdy trošku kontroverzně, jako naposledy s prezidentem Putinem, se bude muset ukáznit a bude muset vyčkat, až ho královna osloví,“ říká Ladislav Špaček.

Jaký by měl být dress code a co je při audienci u královny naprosto neomluvitelné? Poslechněte si celý příspěvek >>
autoři: msp , mkk
Spustit audio