Královéhradecká univerzita a vývoj IT

23. září 2010

Na prvním představení nových technologií společnosti Microsoft, které se uskutečnilo 27. února 2008 v kalifornském Los Angeles, byla aktivně zastoupena Univerzita Hradec Králové.

V Los Angeles se sešli experti a programátoři z celého světa, aby se podrobně seznámili s novými produkty Microsoftu - serverovým operačním systémem Microsoft Windows Server 2008, vývojovým prostředím Microsoft Visual Studio 2008 a databázovým serverem Microsoft SQL Server 2008. Účastníkům tato akce nabídla možnost poznat členy vývojových týmů, které se na vzniku nových technologií podílely.

Jednou ze čtyř hlavních osobností, které byly při ceremoniálu uvedení nových technologií představeny, byl děkan Fakulty informatiky a managementu Univerzity Hradec Králové docent Josef Hynek. Důvodem jeho účasti byla aktivní úloha Fakulty informatiky a managementu při přípravě uváděných technologií.

Fakulta se totiž stala jedním z pouhých dvou set účastníků takzvaného Programu rychlého nasazení (Rapid Deployment) na světě a je také jedním z prvních pracovišť, která testují funkčnost Windows Serveru 2008 v reálném provozu. Při testování se členové hradeckého týmu soustředili především na problematiku správy identit a přístupu k heterogenním datovým zdrojům. Stranou ale nezůstaly ani otázky ochrany dat, správy systémů v akademickém prostředí nebo virtualizace serverů.

O docentovi Josefu Hynkovi a mezinárodní spolupráci jím řízené fakulty byl také americkými filmaři už počátkem letošního roku natočen dokumentární snímek.

Zpracováno podle tiskové zprávy Univerzity Hradec Králové

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.