Královédvorská zoo zkušebně otevírá Safari autoturistům

20. květen 2015

Zoologická zahrada ve Dvoře Králové nad Labem poprvé otevřelo brány návštěvníkům ve vlastních autech. Ti budou projíždět Safari, na trase dlouhé šest kilometrů projedou zhruba 50 hektarů ZOO s téměř 600 africkými zvířaty pěti desítek druhů.

Královédvorská zoologická zahrada otevírá Safari návštěvníkům ve vlastních autech jako jediná ve střední Evropě. Projížďka volnými výběhy trvá zhruba dvě a půl hodiny.

„Naše zahrada byla s tímto záměrem budována již od 60. let. Práce na spuštění projektu ale byly dlouhé. Nejdřív se vykupovaly potřebné pozemky, potom se tam budovaly mosty a cesty, safari pro safaribusy bylo proto poprvé otevřeno až v roce 1989. Tuto myšlenku jsme chtěli završit a umožnit návštěvníkům, aby si mohli celé safari projet vlastními automobily,“ říká mluvčí ZOO ve Dvoře Králové Jana Myslivečková.

„Při prodeji lístků vás upozorní, že třeba vaše auto není vhodné k průjezdu Safari. Jsou tady omezení co se týká výšky a šířky. Vzhledem k tomu, že budete někde podjíždět pod mosty. Jsou tady stále autobusy, které původně safari jezdily. Mohou je využít návštěvníci, kteří přišli bez auta,“ vysvětluje jeden z ošetřovatelů zahrady, Michal Podhráský.

„Návštěvníci nesmějí v žádném případě vystupovat z auta. Nesmějí ani troubit. Mohou se ale zastavit, zvířata pozorovat a fotografovat si je,“ uvádí Myslivečková.

Ve výbězích jsou desítky ptáků a kopytníků. Trasa vede i kolem výběhů nosorožců, lvů a gepardů. Celkem si návštěvníci mohou na 6 kilometrech prohlédnout přes 590 afrických zvířat.

„Dole jsou pelikáni kadeřaví a pelikáni bílí. Pak tady jsou pakoně a za námi běží zebry,“ upozorňuje ošetřovatel.

Zoologická zahrada ve Dvoře Králové otevírá volné výběhy řidičům zatím na zkoušku. Akce potrvá do října.

autoři: ldv , nak , pir , bre , par
Spustit audio