Král rokenrolu Elvis Presley miloval řízky a chlebovou polévku. Kousek od českých hranic také porušil smlouvu s vydavateli

Elvis Presley dlouhého představování nepotřebuje. Co ale není tak známé je fakt, že světoznámý zpěvák žil nějakou dobu jen pár kilometrů od českých hranic. I přes nabitou slávu totiž musel narukovat do armády a na konci padesátých let sloužil také v Bavorsku.

Zvláštní zacházení

„Elvis byl v Německu rok a půl - jednak ve Friedbergu v Hesensku, ale několikrát cvičil i v Grafenwöhru. Na prvních manévrech za ním zrovna dorazil otec. Elvis obvykle žil v táborech a kasárnách, ale velitelé mu výjimečně dovolili, aby si najal pokoj v místním baru Mickey,“ popisuje Birgit Plößnerová z muzea v Grafenwöhru, a pokračuje:

„S majiteli se sžili a Elvis si díky nim zamiloval řízek a chlebovou polévku. Taky spolu hráli karty a strávili hezký týden.“

Příběh o upřednostňování vojína americké armády je důležitý. Město kousek od českých hranic se totiž díky němu zapsalo do dějin.

Koncert místo placení

„Na konci pobytu chtěli zaplatit, ale majitelé to odmítli, že to prý pro ně byla čest. Elvis je ale chtěl odměnit, a tak nechal další den svolat všechen personál. On to tedy nebyl jen bar, byl tam i striptýz, a Elvis zezdola slyšel, jak si tanečnice pouští jeho hudbu. A tak jim zahrál.

„Podle smlouvy s vydavateli přitom po celou vojenskou službu nesměl veřejně vystupovat, už tím to bylo významné. Ale všechna Elvisova turné byla jen v Americe a na jiných kontinentech mu to nevyšlo. Takže vystoupení v baru Mickey bylo jeho jediným doloženým koncertem na evropské půdě.“

Elvis Presley. Série jeho fotek ve vojenské uniformě prý budí největší ohlas

I proto místní muzeum téhle epizodě věnuje část expozice; nechybí ani takzvaný jukebox ani figurína samotného Elvise.

Birgit Plößnerová z muzea v Grafenwöhru přidává i další pikantnost: „Během služby v Grafenwöhru měl i menší románek se svou sekretářkou, která nám prozradila takovou zajímavost. Pokud někdo dopisem požádal o Elvisův podpis, tak mu jeho tým na 95 procent poslal falešný, protože těch žádostí chodily miliony. Ale ty, které tu vystavujeme my, byly předané z ruky do ruky, a jsou jednoznačně pravé.“

Město v Elvisově stínu

Elvisův krátký pobyt tak trochu zastínil historii celého města. Dříve bezvýznamná obec se těsně před první světovou válkou stala centrem vojenského výcviku.

Fotografie s podpisem Elvise Presleyho

Bavorské království rozšiřovalo armádu a potřebovalo prostor. Po dlouhém váhání se vybral Grafenwöhr a ten areál se otevřel v roce 1910. Tehdy to bylo jen devadesát kilometrů čtverečních, za Hitlera se plocha zvětšila a dnes má kolem 230 kilometrů.

Všechny obce se přesídlily, tři a půl tisíce lidí přišly o své domovy. Opuštěné vesnice tedy nelemovaly jen českou stranu hranic. I když tady z těch domů už nic nezbylo.

Celý prostor dodnes využívá americká armáda, která má v oblasti tisíce lidí. Místní si jejich přítomnost chválí. Vedle pracovních míst sem Američané přivedli i zábavu. Včetně každoročních společných oslav. 

Čtěte také

Bavoři postaví pivní stan s tradičním jídlem a dechovkou, Američané zase pouští hip-hop a grilují. Veřejnost si navíc může prohlédnout všechny zbraně. Ročně to přiláká i sto tisíc návštěvníků.

Spojené státy uvažovaly, že vojáky z oblasti stáhnou. Prohra Donalda Trumpa a válka Vladimira Putina na Ukrajině ale tento plán odvrátily.

autoři: Václav Jabůrek , aka
Spustit audio

Související