Král pro 21. století. Filip VI. Španělský vede mnohem civilnější život než britská královna

Evropští králové 21. století si prosadili nová pravidla protokolu, zejména pokud jde o hranice mezi oficiálními povinnostmi a soukromým životem. Nechovají se už podle rigidního modelu britské královny Alžběty II., jenž se výrazně liší od chování monarchů v Nizozemsku, Belgii nebo Španělsku.

Tam dnes vládne nová generace, která si stanovila jiný styl života, rozepisuje se španělský deník El País.

Čtěte také

Králi Felipemu VI. bylo nedávno 52 let, ale královský palác v Madridu nevydal směrem k veřejnosti žádnou informaci, jak panovník narozeniny oslavil. Je to jeho věc, která patří k jeho soukromému životu. K narozeninám se ve Španělsku přistupuje diskrétně, aby si je král mohl užít bez pozornosti médií.

Felipe je na trůnu pět a půl roku a nikdy veřejný a soukromý život nesměšoval. Neříká, kde tráví dovolenou, i když centrální vláda vždycky ví, kde král pobývá. Španělé rovněž netuší, na který americký letní tábor jezdí jeho dcera, ani neznají podrobnosti o rodinných oslavách.

Felipe udělal ústupek jen u příležitosti svých padesátých narozenin. Tehdy monarcha dovolil kameramanům nahlédnout do svého soukromí a natočit, jak obědvá s dcerami, ráno je chystá do školy nebo nahrává vánoční projev, při kterém mu princezna Leonor masíruje zátylek.

Překvapivě normální

Na rozdíl od svých rodičů bere král dcery i do veřejných kin. Jeden bývalý člen královského paláce španělskému deníku řekl, že by veřejnost byla překvapená, kdyby věděla, jak normální život král s manželkou Letizií vede.

Čtěte také

Felipe se rád prochází po ulicích; naposledy byl vyfotografován s dcerou Leonor 3. ledna uprostřed vánočního davu na Benaventeho náměstí v centru Madridu v neformálním oblečení a s „neviditelným“ tělesným strážcem. Chvíli předtím vyšli z nedalekého biografu.

Do kina chodí Felipe s dcerami rád a nedívá se na filmy v soukromí paláce jako jeho rodiče. Do sálu přicházejí, až když zhasnou světla, a odcházejí během závěrečných titulků. Mají s sebou i ochranku, ale ta je prý velmi diskrétní.

Tyto výpady do normálního světa podporuje i španělská královna Letizia, která vyráží s přáteli na hudební festivaly nebo s králem na nejrůznější představení. Manželé také často tráví volný čas odděleně. Letizia se pravidelně vídá s přáteli, a dokonce s nimi jezdí na výlety, zatímco Felipe zase chodí na večeře pro výhradně pánskou společnost, kterou všichni přítomní hradí stejnou finanční částkou.

Král sportovec

Králův kruh přátel se však po nástupu na trůn zúžil, pokračuje El País. Vypadl z něj například podnikatel Javier López-Madrid, který má problémy se zákonem. Nejčastěji je s královským párem možné vidět Felipeho kamaráda z dětství Álvara Fustera a jeho ženu Beatriz Miru. K blízkým přátelům patří i Pedro López-Quesada s manželkou Cristinou Borbónovou-Dos Siciliasovou, která je Felipeho sestřenicí.

Čtěte také

Od té doby, co se král Felipe oženil, už nechodí na lovecké hony, ale rád se s manželkou a dcerami prochází v přírodě a podniká výlety do okolí Madridu. Dál také lyžuje, a když jede na lyžařskou dovolenou s rodinou, vybírá si střediska mimo domovské Španělsko, aby tolik nepoutal pozornost veřejnosti. Jednou do roka si ale rád vyrazí s přáteli i na španělské svahy.

Španělský panovník je zároveň velký sportovec a udržuje se v kondici. Obzvlášť pečuje o záda, s nimiž měl v mládí potíže kvůli své výšce – Felipe totiž měří 197 centimetrů. Rád sleduje basketbal, závody v cyklistice a fotbal, popisuje soukromý život španělského krále deník El País.

Spustit audio