Král, který létal

11. březen 2011

„Na muže toho hleď, jenž věci obdivuhodné provádí všude.“ Jan Lucemburský nebyl českými dějinami příliš milován, ale obdiv si vysloužit dokázal už ve své době.

Zápis Petra Žitavského ze Zbraslavské kroniky, který připomíná ve své knize Král diplomat Jiří Spěváček, můžeme doplnit také o další poznatek: „Ve spojitosti s Janovou známou statečností v boji mu byla a dosud je vytýkána dobrodružná povaha. S touto jeho vlastností je však nutno operovat opatrně. Jeho touha po dobrodružství totiž vyplývala z nutnosti neustále hájit a obnovovat v českých zemích, v Lucembursku a okolních panstvích i říši permanentně narušovaný mír. Odtud také pramenila ona králova až neuvěřitelná pohyblivost… Musel být všude tam, kde se právě schylovalo k boji, kde se bojovalo, sbíralo vojsko, kde se vyjednávalo o příměří, vybíraly válečné daně a platy. V jeho vlastním zájmu i v zájmu jeho od sebe značně vzdálených držav bylo, aby k jejich ochraně a bezpečí zakročil svou autoritou, jež léty rostla. Ne nadarmo zdůraznil zbraslavský kronikář Petr Žitavský ono známé rčení, že ,bez českého krále nikdo nevyřídí svou věc, povýší, koho chce a rozdrtí toho, koho nechce.“

Jiřím Spěváčkem připomínaná pohyblivost byla také jedním z motivů pro pojmenování výstavy o rodu Lucemburků a moravsko-slezském pomezí 14. století Král, který létal. Dalším motivem se stala legenda o pramáti rodu – víle Meluzíně. Více už v rozhovoru prozradil hlavní kurátor výstavy v Ostravském muzeu David Majer:

V případě Jana Lucemburského nemusíme pro přiblížení rychlosti jeho cestování chodit příliš daleko. Řadu příkladů objevíme v už citované knížce Jiřího Spěváčka Král diplomat. Jan Lucemburský 1296–1346. Vzorem se stane cesta z Prahy do Frankfurtu nad Mohanem, kterou můžete v dnešní době po dálnicích autem absolvovat za 5 hodin, autobusem za 7 a vlakem za 13 hodin. Ač Jan Lucemburský nemohl využívat rovných cest, nemohl cestovat potmě a pro své potřeby měl jen jednu koňskou sílu, stačily mu v podstatě jen tři dny. Ještě 9. července 1337 ustanovil zemským hejtmanem Bertolda z Lipé, vyšehradského probošta a kancléře Českého království, a teprve poté mohl vyrazit. „Cestu do Frankfurtu nad Mohanem na koni přímo proletěl, poněvadž již čtvrtý den po opuštění Prahy zasedl s císařem za jednací stůl.“

Poklady z trezorů
Výstava Král, který létal nabízí řadu velmi vzácných exponátů, které jsou uzavřeny v neprodyšných vitrínách za odpovídajících světelných i dalších parametrů. Jejich bezpečí navíc zajišťují trezorové místnosti.

autor: Adriana Krobová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.