Krajty jako atrakce pro turisty v centru Prahy

24. září 2018 18:14

Nabízet kolemjdoucím turistům pohlazení velkého hada a fotografování s ním za úplatu je výnosným byznysem, který z centra Prahy asi jen tak nezmizí. Ač jsou lidé, kteří ho provozují, bez problémů k zastižení, dostanou pouze občas pokutu v přestupkovém řízení.

 

Muže, postávajícího se zhruba dvoumetrovým hadem (krajta tmavá, barevná mutace mutace albín) je snadné potkat. Pravidelně se pohybuje v ulicích kolem Staroměstského náměstí, nejčastěji v Celetné ulici nebo kolem Můstku. Kolemjdoucím turistům nabízí pohlazení hada a často jim ho nečekaně položí kolem krku. Poté se domáhá zaplacení za zapůjčení hada a možnost se s ním vyfotografovat. Řada lidí to sice odmítá, ale je mnoho turistů, zejména cizinců, kteří za nečekaný zážitek rádi zaplatí.

Krajty tmavé jako atrakce pro turisty

Takové zneužívání zvířat ke komerčním účelům mnoha lidem vadí a zasílají podněty a upozornění různým institucím, přesto však muži s hady v centru Prahy zůstávají. I když se hájí tím, že jde o tzv. busking, tedy pouliční umění, podle mluvčí pražské městské policie Jiřiny Ernestové, tomu tak není: „Podléhají režimu zákona na ochranu zvířat proti týrání“.  

Podněty již několikrát řešil i pražský magistrát: „Tato služba není v metropoli povolena, tudíž se vždy jednalo o přestupky. Většina jich byla vyřešena udělením pokuty na místě. Ostatní byly vyřešeny v následném řízení,“ informuje mluvčí magistrátu Tadeáš Provazník.

Muži nabízející krajty k pohlazení a fotografování v centru Prahy jsou tedy dobře známí, jsou občas kontrolováni policií, občas vykázáni a občas dostanou pokutu.  Na věci samé se však nic nemění, v centru Prahy zůstávají s krajtami i nadále, hadi jsou vystaveni nevhodným podmínkám a lidé, kteří trpí fobií z hadů, mohou utrpět těžký šok.  

autoři: Vojtěch Šrámek , JMys
Spustit audio