Kraj o slučování škol nerozhodl. Na jednání krajského zastupitelstva byla proti opozice i KSČM

18. únor 2019 12:28

Vedení Středočeského kraje stáhlo z programu dnešního jednání zastupitelstva návrhy na sloučení čtyř středních škol ve dvě, s nimiž nesouhlasila opozice. Sloučit se měly Střední odborná škola Český Brod - Liblice se Střední průmyslovou školou strojírenskou a Jazykovou školou Kolín a v okrese Praha-východ chtěl kraj sloučit Gymnázium Čelákovice s Gymnáziem J. S. Machara v Brandýse nad Labem.

Hejtmančin náměstek Miloš Petera (ČSSD) uvedl, že kraj nechce jít proti městu Čelákovice, které se změnou nesouhlasí. Za problematické označili slučování škol i komunisté, o jejichž hlasy se koalice ANO a ČSSD opírá.

Podle opozice dělá kraj nepromyšlené kroky, které poškozují úroveň školství v regionu. Vedení kraje výhrady odmítlo. Poukázalo na to, že školy mají problém s obsazeností. "Není možné mít v každém okrese portfolio všech středních škol," uvedl radní pro školství Zdeněk Seidl (ČSSD). Namítl, že se sloučením škol souhlasila komise pro optimalizaci, v níž má opozice své zástupce.

Podle KSČM musí vzdělávací soustava reagovat na demografický vývoj a změny na trhu práce, ale nikoliv salámovou metodou slučování a rušení některých škol. "Víme samozřejmě o problémech obou řešených škol, v Liblicích však s novou ředitelkou přišel i nový tým, škola jede, pracuje na náborech, má podporu Českého Brodu, nevidíme důvod pro faktické zrušení. Těžší situaci má gymnázium v Čelákovicích, tam je prohřešků více, byť mnoho jich souvisí s havárií, která se ve škole stala, a i se špatnými vztahy s městem. Ale ta situace se dá vyřešit novou ředitelkou, řádný konkurz má stejně být za několik měsíců," uvedl zastupitel za KSČM Zbyněk Coufal. Slučování gymnázií podle něj není řešením.

Zařízení měla být sloučena od nového školního roku. Proti sloučení českobrodské a kolínské školy protestovala Česká středoškolská unie. Na podporu zachování českobrodské školy vznikla petice. Se sloučením gymnázií nesouhlasilo ani vedení Čelákovic.

autor: ČTK
Spustit audio