Kosmickou loď Starliner od Boeingu čeká ještě 80 úprav, než opět vyrazí na oběžnou dráhu

25. červenec 2020

Zatímco kosmická loď Crew Dragon americké soukromé společnosti SpaceX sklízí ovace za úspěšné doručení lidské posádky na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS), konkurenční projekt společnosti Boeing pod názvem Starliner na své úspěchy ještě čeká. Jak se zatím vede Boeingu v boji o dobývání vesmíru?

„Pokud se nic nepokazí, tak na podzim nebo na začátku zimy by měla proběhnout testovací mise označovaná jako OFT-2,“ říká v pořadu Leonardo Plus Dušan Majer ze serveru Kosmonautix.cz.

Jde o nepilotovaný testovací let, při kterém se kosmická loď Starliner dostane na oběžnou dráhu Země, v autonomním režimu se připojí k ISS, u které zůstane několik dní připojena. Zde proběhnou zkoušky systému, poté se stanice oddělí, provede brzdící zážeh a přistane v Novém Mexiku.

Čtěte také

Poslední zkušební let tohoto vesmírného plavidla byl ale neúspěšný. „Mise OFT proběhla loni v prosinci a byl to vůbec první případ, kdy se loď Starliner dostala na oběžnou dráhu. Špatné bylo, že loď během této mise potkaly významné problémy.“

„Hned ten první se projevil na začátku: po oddělení horního nosného stupně Centaur nosné rakety Atlas měla loď provést zážeh, aby dosáhla dráhy, která ji pošle k ISS. Z nějakého důvodu ale tento zážeh nepřišel. Teď už víme, že palubní časovač měl nastaven jiný čas,“ popisuje Majer.

Když pozemní středisko zjistilo, že k zážehu nedošlo, poslalo lodi příkaz, aby zážeh provedla a usadila se na oběžné dráze. „Během doby, kdy se posílal tento příkaz k provedení zážehu, se ale objevil druhý problém: vypadávalo spojení.“

„To se nejspíše stalo tak, že anténa Starlineru byla rušena elektromagnetickými signály okolních přístrojů. To Boeing napraví tím, že instaluje frekvenční filtr, který omezí spektrum přijímaných signálů.“

Boeing chyby vysvětloval tím, že jde o o první testovací misi, neozkoušenou loď a tak dále. Ale NASA v nezávislé analýze zjistila, že Boeing trochu podcenil zkoušky integrované sestavy. Takže jednotlivé systémy fungovaly bez problémů, ale když vše dali dohromady, tak zkoušky provedli jen okrajově. A to se projevilo na oběžné dráze.
Dušan Majer

Zatím není známo, jaká konkrétní doporučení na úpravu Starlineru NASA Boeingu udělila. „Na seznamu jich je ale celkem 80,“ dodává expert.

Pokud se letošní testovací let povede, tak by měl během příštího roku Starliner na ISS dopravit tříčlennou posádku. „To bude ale opět testovací mise, nikoliv ostrá.“

„Až poté, co tato pilotovaná testovací mise dopadne dobře, tak bude možné přistoupit k ostré certifikaci a Starliner začne vozit astronauty na ISS v rámci běžné rotace posádek,“ popisuje Dušan Majer další kroky společnosti Boeing v dobývání vesmíru.

Jak velký náskok má před Starlinerem společnost SpaceX? Celé Leonardo Plus si můžete poslechnout na záznamu. 

Spustit audio

Související