Korupční skandál FIFA a velmi opatrné Rusko

28. květen 2015

Zpráva o zatčení několika vysokých funkcionářů fotbalové FIFA ve Švýcarsku ovládla světová média. Funkcionáři jsou obviněni z přijímání úplatků v celkové výši 100 milionů dolarů.

Kromě peněz za různé marketingové smlouvy šlo také o pomoc při schvalování pořadatelství světových šampionátů v Rusku a v Kataru.

„Ruská média celou kauzu komentují jen jako další projev amerického neoimperialismu,“ uvedl v našem vysílání odborník na Rusko Libor Dvořák.

K ruskému divákovi, čtenáři či posluchači se ale vůbec nedostává informace, proč se v celé kauze angažuje i americká justice, tedy kvůli provázanosti finančních toků z úplatků FIFA mezi Spojenými státy a Švýcarskem.

„Místo toho oficiální prohlášení ministerstva zahraničí mluví o tom, že se Amerika opět snaží uplatňovat svůj vliv a své právo tisíce kilometrů za svými hranicemi,“ citoval ruské úřady Dvořák.

Je možné, že i ruská strana rozdávala úplatky funkcionářům FIFA proto, aby si zajistila pořadatelství?

„Víme že Rusko je rájem korupce, víme, že úplatky brali především Latinoameričané, ale i v Rusku si braní úplatků umí představit kdekdo,“ vysvětlil komentátor.

Podle něj je zatím ze zpravodajství o celé kauze patrné, že se zatím uvažuje, jaký bude oficiální postoj ruské strany, které na šampionátu velmi záleží.

Ruský šampionát se bude konat v 11 městech na 12 stadionech. „Budují se nové hotely, viděl jsem fotky nových stadionů, jsou moderní a plně srovnatelné s těmi evropskými a latinskoamerickými.“

„Rusko se na událost připravuje velice pečlivě a celý skandál je pro něj velmi nepříjemný. Hypotetické odnětí pořadatelství by bylo pro Rusko vyloženě národní tragedií,“ shrnul Libor Dvořák.

autoři: oci , bum
Spustit audio