Korupce v Turecku? Jen špička špičky ledovce, říká prezidentův kritik

17. prosinec 2014

Je tomu rok, co turecké policejní oddělení pro potírání finanční kriminality provedlo razii, při které zadrželo téměř 50 osob pro podezření z korupce, praní špinavých peněz a dalších podvodů.

Mezi zadrženými byli i synové tří ministrů vlády tehdejšího premiéra a dnešního tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Šokující nebylo jen napojení korupčníků na špičky vládnoucí Strany spravedlnosti a rozvoje, ale i rozsah údajného úplatkářství.

„Byla to jen špička špičky ledovce,“ zhodnotil v našem vysílání rozsah skandálu Fatih Ceran z istanbulské Nadace novinářů a spisovatelů.

Podle něj lze mluvit o korupci v řádech miliard dolarů. „I když si Turci na korupci už zvykli, tentokrát to ale bylo příliš velké sousto, aby to společnost tolerovala.“

Chvíli to vypadalo, že v Turecku padne vláda. Erdogan ale provedl velkou rekonstrukci kabinetu, a pak zahájil protiútok: nechal přeložit prokurátory, kteří na případu pracovali, a celou věc označil za spiknutí nepřátel státu.

Editor deníku Zaman Ergin Hava komentoval dopad této kauzy. „Když se vláda pokusila vyšetřování korupčního skandálu zamést pod koberec, turecká média rozdělila na dva tábory: na ty, kteří svou budoucnost spojili s touto vládou, a na ostatní, kteří se kvůli této vládě o svou budoucnost obávají.“

„Stížnosti ze strany různých mezinárodních organizací i Evropské unie doslova neberou konce, především kvůli tomu, jak vláda potlačuje své kritiky a politický disent. Tato tendence nepolevuje, ale naopak sílí do stále autoritativnějších postojů,“ varoval Hava.

Rok starý korupční skandál dosud nebyl řádně vyšetřen. Policie má svázané ruce a opozice v parlamentu naráží na blokační sílu vládní většiny.

Zřejmě i proto Turecko v indexu vnímání korupce pro letošní rok, který sestavuje organizace Transparency International, propadlo nejvíce ze všech hodnocených zemí, a kleslo na 64. příčku za Kubu, Ghanu i Českou republiku.

autoři: pav , oci
Spustit audio