Koronavirus není pod tak silným evolučním tlakem, aby nezabíjel svého hostitele, vysvětluje virolog

10. prosinec 2021

Nová varianta koronaviru omikron se zatím jeví jako infekčnější, ale méně nebezpečná než dosavadní mutace. Podle virologa Pavla Plevky ale nic z toho zatím není potvrzené. „Za potvrzené můžeme považovat jen to, že se velmi rychle rozšířila v Jihoafrické republice a úspěšně se jí daří šířit i do zbytku světa,“ uvádí.

Německý vědec a nový spolkový ministr zdravotnictví Karl Lauterbach prohlásil, že omikron může být předčasný vánoční dárek lidstvu, protože by z covidu mohla udělat běžnou virózu.

Čtěte také

Plevka ale optimismus mírní, protože výrok je založen na tom, že se v jihoafrické populaci virus prozatím šíří mezi mladými lidmi, u kterých i jiné varianty koronaviru způsobují méně závažné onemocnění.

Variantu navíc sledujeme jen poměrně krátkou dobu, k úmrtím v důsledku nemoci covid-19 ale dochází se zpožděním.

Obecným trendem v evoluci virů je nezabíjet hostitele, způsobit méně závažná onemocnění a tak se víc šířit. „V případě koronaviru je situace taková, že onemocnění začíná skoro u všech asymptomaticky a mají spoustu času nakazit někoho dalšího,“ vysvětluje vědec.

Současný koronavirus není pod tak intenzivním tlakem, aby způsoboval méně závažné onemocnění.
Pavel Plevka

Teprve se zpožděním se pak u nakažených objevují vážnější symptomy, které mohou vyžadovat hospitalizaci, případně vést k úmrtí.

„Současný koronavirus není pod tak intenzivním tlakem, aby způsoboval méně závažné onemocnění,“ dodává vedoucí výzkumné skupiny strukturální virologie na technologickém institutu CEITEC.

Hranice omikron nezastaví

Zpřísňování režimu na hranicích, ke kterým přistupují některé státy jako Velká Británie nebo Izrael, může podle Plevky šíření varianty omikron jen zpomalit. Aby se na ni stihl připravit zdravotní systém té které země.

Čtěte také

Připomíná, že původní koronavirus téměř zcela vytlačily nové infekčnější varianty, které spustily další vlny epidemie. Omikron tak má šanci prosadit se v populaci, ve které se předchozí mutace nedokázaly tak intenzivně šířit.

Imunitní ochrana po prodělání nemoci vyvolané dřívějšími variantami koronaviru tak podle Plevky nemusí na omikron stačit. A nižší zřejmě bude i ochrana očkováním, jak vyplývá z nejnovějších vědeckých studií.

Třetí očkovací dávka výrazně posiluje kvalitu imunitní odpovědi na omikron.
Pavel Plevka

„Ukazuje se, že je velmi dobré, když lidé dostanou ještě třetí dávku. To výrazně posiluje kvalitu imunitní odpovědi na variantu omikron,“ uvádí Plevka s tím, že velmi dobře by podle studií měla fungovat vakcína od firmy Pfizer.

Některé studie také ukazují, že je vhodné vakcíny kombinovat, například po dvou dávkách Pfizer přidat třetí dávku Moderny.

„Možné to je, nicméně benefit je velmi malý. Byly tam rozdíly třeba 87 a 93 procent, ale měření mají vždy nějakou chybu, takže je to na hraně významnosti,“ uvádí virolog.

Kdy si Plevka myslí, že skončí pandemie koronaviru? Poslechněte si v záznamu Interview Plus.

Spustit audio

Související