Korben Dallas řeší tvůrčí krizi kvantitou

7. říjen 2014

Slovenská kapela Korben Dallas pokračuje v úspěšné hudební jízdě a teprve po čtyřech letech oficiální existence vydává už třetí desku Banská Bystrica: „Snažíme se být permanentně aktivní a nemít hluché období. Když člověk rok nic nedělá, stejně dlouho mu trvá se do toho dostat zpátky.“ Korben Dallas žádnou zpátečku dávat nemusí, stále pokračují strmou cestou nahoru. Jak zvládají úspěch, co přináší nová deska a jak tvoří texty, které z Korben Dallas dělají jeden z nejzajímavějších slovenských projektů?

Ústřední roli textů si trio hudebníků, zpěvák Juraj, basák Lukáš i bubeník Ozo uvědomují. Před nedávnem se na svém Facebooku Korben Dallas ptali, jestli by mohli být úspěšní i beze slov: „Dostali jsme celkem fundovanou odpověď. Byli jsme na bratislavském Waves Festivalu, kterého se účastní zahraniční manažeři a bookeři. Po hudební stránce to velmi ocenili, ale také slyšeli, že jsou tam velmi důležité texty – měli pocit, že nemá smysl zvát nás na zahraniční festival,“ vysvětloval Juraj, ale hned dodal, že Korben Dallas zklamaní nejsou. „Doma se cítíme v Česku, na Slovensku a v Polsku. Texty jsou pro nás opravdu hodně důležité.“

Zajímavé je, že texty Korben Dallas mají přitom několik autorů. Většinu píše basák Lukáš Fila, svou trochu přidává i zpěvák Juraj Benetin, hostuje také spisovatelka Monika Kompaninová. Nedostávají se muzikanti někdy do sporů kvůli interpretaci? „Lukáš mě tlačí do civilnějšího projevu. Nepřehánět, nedramatizovat, jen je normálně zazpívat, to je všechno.“

I když to zní jako jednoduchý recept, Korben Dallas přivedl k velkému vítězství na posledním ročníku hudebních cen Radio_Head Awards. Kapela získala cenu za nejlepší song, nejlepší album i nejlepší hudební projekt. Jak se Korben Dallas povedla nová deska a proč se jmenuje Banská Bystrica, zjistíte, když si poslechnete rozhovor, ve kterém zazní i nové songy v živé podobě.

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.