Kopřivnice spustila pilotní projekt třídění biologického odpadu z kuchyní

7. září 2022 12:15

Město Kopřivnice na Novojičínsku spustilo pilotní projekt třídění biologicky rozložitelného odpadu z kuchyní. Pro tento účel na sídlišti Sever nechalo rozmístit 20 speciálních sběrných nádob. Cílem je snížit podíl směsného komunálního odpadu končícího na skládkách, a tím i růst poplatků za jeho likvidaci.

„Popelnice na gastroodpad o objemu 120 litrů mají hnědou barvu a na rozdíl od jiných druhů sběrných nádob jsou vybaveny těsněním proti zápachu a klapkou zabraňující vniku hlodavců. Odkládat do nich je možné zbytky jídel rostlinného i živočišného původu, spadané ovoce, maso, rybí a drůbeží kosti, kávové či čajové sedliny a podobně,“ uvedla mluvčí kopřivnické radnice Lucie Macháčková.

Lucie Kubalcová z městského odboru životního prostředí dodala, že prošlé potraviny lze do nádob ukládat v původních obalech, například jogurt v kelímku nebo sýr v krabičce. „Výjimkou jsou však potraviny ve skleněných obalech, které je nutné vyprázdnit a odpad roztřídit. Do popelnic na gastroodpad nepatří ani jednorázové nádobí, dřevo, tráva, psí exkrementy, uhynulá zvířata či jedlé tuky,“ upřesnila Kubalcová.

Město obyvatelům distribuovalo leták s podrobnými instrukcemi k třídění. Nádoby se budou vyvážet jednou týdně. Obsah popelnic se bude ekologicky recyklovat v bioplynové stanici v Rapotíně a zpracovávat na elektrickou energii, teplo a biometan.

Macháčková uvedla, že pilotní projekt na sídlišti Sever je plánován na půl roku. Město bude stát zhruba 115.000 korun. Pokud se osvědčí, mohly by se hnědé popelnice rozšířit i do dalších oblastí.

zdroj: ČTK
Spustit audio