Kopie reliéfů z Karlova mostu, kterou hostilo Expo v Šanghaji, jdou do dražby

20. květen 2011

Kopie bronzových reliéfů z Karlova mostu se dnes bude dražit na aukci. Reliéfy byly součástí českého pavilonu na světové výstavě Expo 2010 v Šanghaji. Kopie pochází z roku 1971 a v Číně reprezentovala historickou jedinečnost staré Prahy.

Návštěvníky také zaujala pověst, že kdo se reliéfu dotkne, tomu se splní přání. To potvrzuje i jeden z organizátorů české účasti na světové výstavě František Potužník: „Byly sejmuty loni z Karlova mostu a jako ‚Doteky štěstí‘ putovaly do Šanghaje, kde se na všeobecné světové výstavě Expo 2010 staly čtvrtým nejúspěšnějším exponátem.“

„Vyvolávací cena jednoho reliéfu je 150 tisíc. Prodají-li se oba dva, jsme na 300 tisících,“ uvedl Jiří František Potužník.

V loňském roce byly pořízeny dvě nové kopie odlitků. Jedna dvojice je dnes k vidění na pískovcovém podstavci sochy Jana Nepomuckého na Karlově mostu. Druhou kopii odkoupila spolu s celou českou expozicí čínská provincie Che-pej.

Dražební nabídka ale bude bohatší. „Asociace starožitníků doplnila aukční sortiment o třicet drobnějších předmětů secesní povahy, protože ten letošní veletrh je věnován secesi. Výtěžek půjde na dobročinný účel,“ říká Potužník. Konkrétní projekt pak vybere ministerstvo kultury.

autoři: mam , jht , eve , Michal Šenk
Spustit audio