Kontroverzní novela: Chceš volit, občane? Nejdřív ukaž vysvědčení!

31. prosinec 2014

Chystá se přelomová změna volebního zákona: právo občana volit bude přímo závislé na tom, jak inteligentní je. Je proto možné, že ti hloupější z nás nebudou k volebním urnám vůbec připuštěni.

Zákonodárci se při probíhajících jednáních z prezidentem Milošem Zemanem nemohou shodnout, od jaké hranice IQ by měl mít občan volební právo. Prezident nasadil laťku hodně nízko: cokoli nad 5 bodů je pro něj dostačující.

„Rovné volební právo samozřejmě zrušit,“ bez sebemenšího otálení shrnul v pořadu Pro a proti svůj postoj poslanec Petr Gazdík (TOP 09).

Problém je se stanovením výše inteligenční hranice, ale také jakou metodou inteligenci voliče prokazovat. Každopádně číslo, které Zeman uvádí, je nepřijatelné, tvrdí Gazdík.

Ten sám navrhl ve sněmovně rovnici: kdo má IQ vyšší než IQ prezidenta republiky děleno dvěma, může být k volbám připuštěn.

To ale předpokládá znalost výše inteligenčního kvocientu Miloše Zemana, který je ale zatím střežen bezpečnostními službami na nejvyšším stupni utajení.

„Prezident se bude se muset změřit a údaj sdělit. I proto navrhuji, aby se změřilo v zahraničí, aby v tom nebyla žádná korupce nebo nebylo měření ovlivněno,“ navrhl poslanec.

Gazdík chápe korupční potenciál měření kvocientu, a to nejen u prezidenta, ale plošně u všech kandidátů na voliče. Navrhl proto alternativní způsob pro posouzení inteligence.


Gazdík: „Pojďme využít toho, že každý z našich občanů je pečlivě poměřován a hodnocen na vysvědčení základní a střední školy, a udělejme kriterium pro účast ve volbách ze školního prospěchu.“

Poslanec Martin Komárek (ANO) má po vzoru svého stranického leadera Andreje Babiše na volební právo praktický pohled ředitele firmy.


Komárek: „Když máte jednu akcii firmy, máte právo volit? Máte. Když máte sto akcií, máte právo volit, ale stokrát víc. Proto navrhujeme rovné akciové právo: za jeden bod IQ je jeden hlas. Kdo má stokrát tolik, bude mít stokrát tolik hlasů. Je to naprosto logické.“

„Rovné volební právo prostě nefunguje: podívejte se, jaké jsme posledních 25 let měli vlády. I proto musíme něco změnit a přijít s něčím novým,“ prohlašuje bývalý novinář.

Ve sněmovně se ale kolem změn volebního práva vede velmi široká diskuse. „Toto je jen jeden z návrhů,“ připomněl Komárek. „Na stole jich leží 10 nebo 15 a sněmovna se jimi bude zabývat opravdu důkladně, stejně jako služebním zákonem.“

„Určitě to několikrát přepíšeme, aby to bylo co nejlepší,“ slibuje poslanec.

Z novely vyplývající nutnosti zveřejnění výše IQ vládních úředníků, a tedy i poslanců, si je Komárek vědom, a nemá s ním nejmenší problém.

„Já na rozdíl od kolegy Gabala nebudu lhát: jako každý politik mám podprůměrné IQ, protože pouhým zvolením do sněmovny klesá IQ o 30 %. A protože je pan Gazdík dlouholetým členem sněmovny, pokles bude ještě vyšší. To je exaktně změřeno, jinak by sněmovna nemoha fungovat tak, jak funguje,“ vypálil do vlastních řad Martin Komárek.

autoři: Renata Kalenská , oci
Spustit audio