Konec roušek v dopravě. „Pandemie ještě neskončila, pořád je vysoká virová nálož,“ říká epidemiolog

14. duben 2022

Od půlnoci už není povinné nosit respirátory nebo roušky v hromadné dopravě, například v Praze je ale nošení doporučeno. „Je to spíš symbolické rušení. Větší význam mělo před časem zrušení karantén. Tohle už velký vliv na pandemii mít nebude,“ soudí Martin Šmíd z centra BISOP. Epidemiolog Roman Chlíbek uznává, že odložené respirátorů je spíš psychologická změna: „Někdo si to může spojit s tím, že epidemie už skončila. To ale není pravda, pořád je vysoká virová nálož.“

Chlíbek připomíná, že až třetina z těch lidí, kteří mají nějaké zdravotní potíže a nechají se vyšetřit, zjistí, že to souvisí s covidem-19. „Covid mezi lidmi pořád cirkuluje,“ zdůrazňuje.

Čtěte také

Podle Šmída, šéfa vědecké rady Centra pro modelování biologických a společenských procesů BISOP, platí, že česká populace má poměrně vysokou imunitu – po očkování i po prodělání nemoci. „A kromě toho je teď jaro, reprodukční číslo R je pod jedničkou, epidemie klesá,“ říká a zdůrazňuje: 

„Jenže imunita vyvanuje, ať je přirozená, nebo po očkování. Vakcína ale chrání proti těžkému průběhu. Asi to tak bude, že se vždy před sezónou budou lidé muset naočkovat –  zřejmě podle vlastního uvážení.

Zatím se ukazuje, že příchod lidí z Ukrajiny nevedl ke zvýšení výskytu například tuberkulózy nebo covidu.
Roman Chlíbek

Aktuálně se celková proočkovanost v Česku blíží 70 procentům z populace. „I v dubnu má smysl se přeočkovat,“ doporučuje epidemiolog Chlíbek. 

Čtěte také

Očkovat by se měli hlavně lidé z Ukrajiny. „Zatím se ukazuje, že jejích příchod nevedl ke zvýšení výskytu například tuberkulózy nebo covidu. Ale určitě by bylo dobré se zaměřit na očkování proti nemocem, jako jsou spalničky, záškrt, dětská obrna,“ říká Chlíbek s tím, že proočkovanost na Ukrajině byla dlouhodobě nižší než v Česku.

Epidemiologové i úřady teď budou podle Chlíbka sledovat zejména to, jestli se do Česka nedostávají nové varianty koronaviru. 

Jak na cesty

Náměstek ministra zahraničí Martin Smolek upozorňuje, že některé evropské státy ještě protiepidemická opatření neuvolnily tak jako Češi:

„Například Rakousko nebo Německo vás do země pustí, ale musíte mít potvrzení o bezinfekčnosti. Naproti tomu Polsko nebo Slovensko to už zcela opustily. Obecně ale platí, že každý den v Evropě přibývají další a další státy, které ruší opatření.“

Co s monoklonálními protilátkami

Hosté Tématu dne jsou:
Roman Chlíbek
, epidemiolog, vedoucí Národního institutu pro zvládání pandemie
Martin Smolek, náměstek ministra zahraničí
Josef Pavlovic, Piráti, náměstek ministra zdravotnictví
Martin Šmíd, šéf vědecké rady Centra pro modelování biologických a společenských procesů BISOP

Nemocnicím ale ve skladech zůstaly nevyužité monoklonální protilátky. V příštích týdnech se bude řešit, jak nákup nemocnicím kompenzovat, potvrzuje Josef Pavlovic (Piráti), náměstek ministra zdravotnictví:

„Ty byly vysoce účinné proti variantě delta. Pokud by se vrátila mutace podobná deltě, tak by se daly protilátky využít. Je dobré je mít k dispozici.“

Jak se v Česku aktuálně šíří chřipka? Bude česká společnost na podzim ochotná zase dodržovat protiepidemická opatření? Ptá se Martina Mašková v Tématu dne.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.