Koně F. I. Platzera se ještě letos dočkají vody

3. červen 2008
Monitor

Dokážete si představit koně v pytli? V těchto dnech probíhá renovace vzácné zámecké fontány Napájení Héliových koní Františka Ignáce Platzera ve francouzském parku dobříšského zámku. Po několika letech vstupuje rekonstrukce do finále a podle slov jednoho z restaurátorů, ak. soch. Jana Vícha, bychom se spuštění fontány měli dočkat ještě v závěru letošního roku.

Obnova chybějících částí, spuštění vody na kaskádách a obnova sochařské výzdoby. Trvalo tak více než třicet let, než se podařilo zajistit dostatek finančních prostředků na obnovu soch odstraněných pro dezolátní stav už v 70. a 80. letech minulého století.

Hlavním problémem sochařské výzdoby na Dobříšském zámku je velice špatný materiál, který F. I. Platzer použil. Jde o velice nekvalitní pískovec, který byl autor nucen restaurovat už za svého života! Už z toho je možné si představit stav soch na fontáně v sedmdesátých a osmdesátých letech.

O finanční stránku celé renovace se postaralo nejen Ministerstvo kultury, které poskytlo peníze z fondu Programu záchrany architektonického dědictví, ale také současný majitel dobříšského zámku Jerome Colloredo-Mannsfeld. Už přes dva roky díky tomu ak. soch. Jan Vích spolupracuje s architektem Liborem Sommerem na opravách, které v těchto dnech finalizují zpevňováním soch. Výzdoba fontány včetně koní se tak na čas ocitne doslova v pytli. Princip už nám nastínil Jan Vích a vy se můžete podívat na dokumentaci ve fotogalerii.

Logo

To vše by restaurátoři měli stihnout do října, nejpozději do listopadu letošního roku, a to včetně dokončení zlacených atributů - dvou sluncí na koních, třímetrového pádla Nérea a trojzbuce u Neptuna. Pokud bude reastaurátorům počasí přát, pak se francouzský park zámku v Dobříši ještě letos dočká své dominanty, tvořící pomyslný střed zahradní architektury, v plné kráse.

autor: Adriana Krobová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.