Končí nejvýznamnější rekonstrukce baziliky na Svatém Kopečku u Olomouce od doby jejího vzniku

16. prosinec 2019

Více zlata, desítky opravených soch. Takový pohled nově nabízí bazilika na Svatém Kopečku u Olomouce. Z poutního chrámu mizí většina lešení a návštěvníci uvidí národní kulturní památku ve své původní barokní podobě. Končí zásadní část největší rekonstrukce v historii kostela za 114 milionů korun.

Končí opravy baziliky na Svatém Kopečku

„Vůbec jsme to nevěděli a jsme moc rádi, že nás sem pustili, protože vidět tohle opravovat je úžasná záležitost,“ manželé Michal a Dana ze Všestar u Hradce Králové sedí v kostelní lavici a sledují dělníky. Za mizícím lešením se po roce a půl objevují zrestaurované sochy a barokní výzdoba. Na první pohled ale upoutá nový zlatý lesk sochařské výzdoby. Aniž to restaurátoři tušili, původní barokní výzdoba byla mnohem více zlacená.

Končí opravy baziliky na Svatém Kopečku

„Byla tady celá řada restaurátorských zásahů před námi. Naposledy ty nejzásadnější po válce v roce 1945, kdy je známo, že se tady střílelo. Jedna věž byla pryč a byl narušen i interiér. Restaurování tehdy spočívalo v tom, aby se sochařská tvorba anebo to zlacení do nějaké míry zrestaurovaly. Jsou tady dva vstupní portály, na každém je zlacený anděl. Před restaurátorským zásahem byly ty sochy pojednány bíle, byl na nich bílý vápenný nátěr. V podstatě jsme sundávali nepůvodní nátěry a ukázalo se zlato,“ říká restaurátor. Přímé odpovědi na otázku, kolik tedy zlata tady kolem sebe máme, se ale restaurátor René Tikal vyhnul.

Příští rok se restaurátoři do baziliky ještě vrátí a dokončí práce na hlavním oltáři a v přilehlém ambitu na vzácném barokním sousoší svatého Norberta.

autor: bam
Spustit audio