Zemřel politický vězeň František Šedivý. Komunistická strana měla být po roce 1989 rozpuštěna, říkal

25. únor 2021

„Lidé, co zůstali v komunistické straně, která přežila revoluci, a stále se drží ideologie marxismu a kořene komunistické filozofie, nikdy nemohou být v demokracii zárukou normálního života. Proto si myslím, že měla být komunistická strana po roce 1989 rozpuštěna, byť by se tito lidé etablovali v jiných politických stranách,“ řekl v březnu 2018 místopředseda Konfederace politických vězňů a předseda Klubu Milady Horákové František Šedivý. Zemřel 23. února 2021.

„Jejich jednání by ovšem mělo být kontrolováno,“ dodal bývalý politický vězeň a navázal tehdy aktuálním tématem. „V poslední době se mně zdá, že je naše demokracie příliš široká a máme mnoho mezer v jednání, především v jednání našich politiků. Vejdou se tam i ti, kteří pro nás představovali otrocký komunistický režim.“

„To se ukazuje nyní tím, že se pan Ondráček měl dostat do funkce, která mu absolutně nepřísluší. Člověk s takovou minulostí nemůže být nikdy zárukou, že bude svou funkci vykonávat tak, jak by měl. Nedovolilo by mu to ani svědomí,“ upozorňoval před třemi lety tehdy jednadevadesátiletý spisovatel a celoživotní aktivista na fakt, že byl bývalý člen StB, dnes označovaný jako „mlátička“ demonstrantů, komunista Zdeněk Ondráček v tajné volbě poslanců zvolen do čela Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS).

Nebylo možné si vzájemně věřit

„Bolševici mně zničili život a hlavně mi ho zničil systém, který pražští, potažmo českoslovenští bolševici převzali ještě v horší, řekl bych, vyvinutější formě, než se původně uplatňoval v samotném Sovětském svazu. Síť agentů, kteří tady vyrostli, rozšířili a prohloubili. Ti byli tak rafinovaní, že nebylo možné poznat, jestli ten který člověk, který se na vás obrátil, je skutečně tím, kým je,“ hovořil pamětník o realitě začátku padesátých let a prvních zkušenostech s krutostí totalitního vedení státu.

Šedivý, který působil jako převaděč v odbojové skupině, v té době odhalil komunistického agenta s krycím jménem Gold.

„Hlavní důvod byl ten, že muž, který mě s ním seznámil, byl zavražděn. Jeho mrtvola byla nalezena v Braníku. Tam, kde dnes stojí most Inteligence. To byl velký otazník. Metody StB byly takové, že když se někdo ocitl v uzlu nejistoty, tak ho zlikvidovali fyzicky. Pak se navíc stalo, že jeden muž vzkázal z vězení, že je zatčen, a měl být za hranicemi. Protože jsem ho předal právě tomuhle člověku, aby ho převedl. On pak tvrdil, že je venku. Tak jsem řekl, že musíme vědět, kdo to je. Ovšem těch agentů, kteří pracovali pro obě strany, bylo dost všude tady i na druhé straně,“ vysvětloval.

Za své působení v odbojové skupině byl František Šedivý v roce 1952 zatčen a odsouzen na 14 let vězení.

František Šedivý

František Šedivý

Spisovatel, bývalý politický vězeň, místopředseda Konfederace politických vězňů, předseda Klubu Milady Horákové a člen mezinárodního PEN klubu František Šedivý se narodil 2. července 1927 v Zadní Třebaňi.

Prožil 14 let v komunistických žalářích na Mírově, v Jáchymově a na Příbramsku.

U příležitosti státního svátku Dne vzniku samostatného československého státu dostal 28. října 2009 z rukou prezidenta Václava Klause Řád Tomáše Garrigua Masaryka II. třídy za vynikající zásluhy o rozvoj demokracie a lidská práva.


autoři: Barbora Tachecí , Kateřina Tesařová
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.