Komunisté ji odtrhli od dětí a roky věznili. A přece se nebála svědčit. Osudové ženy: Jiřina Slámová

28. září 2019

Její manžel pracoval pro britskou rozvědku. Když byl odhalen, utekl a ji i s dětmi tady nechal. Krutě ji vyslýchali. Ona ale násilí nepodlehla. V dokudramatu účinkují Klára Sedláčková-Oltová, Ivana Jirešová nebo Pavel Soukup. Hovoří publicista Luděk Navara.

Host: publicista Luděk Navara
Účinkují: Michal Zelenka, Klára Sedláčková-Oltová, Ivana Jirešová, Václav Vašák, Pavel Soukup
Připravili: Ivana Chmel Denčevová, Hynek Pekárek
Zvuková spolupráce: Jiří Pochvalovský
Hudba: Antonín Schindler
Režie: Michal Bureš
Premiéra: 28. 9. 2019

Narodila se v březnu 1927 jako Jiřina Duchoňová do zemědělské rodiny. Chodila do Sokola a byla vychovávaná v československém duchu. Od ostatních ji nic neodlišovalo. V roce 1944 se ve svých 17 letech vdala za o rok staršího Cyrila Slámu. Krátce po svatbě se jim narodil syn Jiří a o tři roky později dcera Hana.

Manželství to ale nebylo šťastné. Cyril Sláma byl své ženě nevěrný a choval se k ní hrubě. O rozvodu začala uvažovat už dva roky po svatbě. Nakonec se ale rozhodla vydržet. Vstoupila do národně socialistické strany, ve které se angažoval její manžel i jeho bratr.

Po boku manžela

Oba pracovali pro britskou rozvědku, která na území Československa po únoru 1948 budovala tajnou zpravodajskou a převaděčskou síť. Ta byla ale v roce 1950 prozrazena a Cyril Sláma dostal příkaz uprchnout za hranice. Jiřina o jeho činnosti věděla, podrobnosti ale neznala.

Když Cyril odjel, zatkla StB jeho bratra Věroslava a Jiřina se vydala varovat další členy skupiny. Tajná policie v té době ale už o celé síti věděla a chystala zatčení všech účastníků včetně rodičů bratrů Slámových.

Utrpení bez dětí

Jiřina Slámová byla zatčena 27. října 1950. Děti – pětiletý syn a dvouletá dcera – zůstaly v prázdném domě a zoufalá Jiřina nevěděla, co se s nimi stalo. Celá Slámova rodina skončila ve vězení, a tak neměla mnoho naděje, že by se dostaly do péče k příbuzným.

Jiřina Štěpničková-1937

Děti skončily v dětském domově ve Vranově, odkud si je po čase vzali k sobě vzdálení příbuzní z Brna. Tajná policie mezitím Cyrila Slámu dopadla a donutila ke spolupráci. Vyslali ho znovu na Západ za železnou oponu jako agenta.

Tam ovšem svoji identitu prozradil, a z pohledu komunistického režimu v Československu tedy zběhl. StB se rodině rozhodla tvrdě pomstít. V lednu 1952 byli všichni obžalovaní v procesu odsouzeni za rozvracení republiky.

Pětadvacetiletá Jiřina si vyslechla tvrdý rozsudek 18 let odnětí svobody. Vysoké tresty dostali i zbylí členové Slámovy rodiny. Jiřina ve vězení nakonec strávila více než 10 let. Propustili ji až v jejích 33 letech, domů se ale nesměla vrátit.

Dcera se k ní neznala

Děti bydlely u Jiřininy sestřenice v Rajhradě u Brna. Dcera si matku vůbec nepamatovala a nakonec zůstala u příbuzných natrvalo. Syn se připojil k matce, před sebou měli ale neradostné vyhlídky.

„Z vězení se vrátila s padesátikorunou v kapse. Neměla kde bydlet, neměla práci a pokoušela se živit, jak se dalo. Později se vyučila soustružnicí,“ popisuje publicista Luděk Navara.

Po čase se provdala za bývalého spolužáka a přijala příjmení Minaříková. Žádná velká láska to ale nebyla. O osudu svého prvního manžela se dozvěděla až po listopadu 1989. Tehdy dostala zprávu, že zemřel v roce 1988 v Africe.

Rehabilitace

Pád režimu jí přinesl soudní rehabilitaci. Dokonce svědčila u soudu s krutým komunistickým vyšetřovatelem Jaroslavem Danielem. Ten byl sice odsouzen, ale výkon trestu kvůli vysokému věku už nenastoupil. Stala se také laureátkou ceny Příběhy bezpráví. Zemřela v roce 2011 v 84 letech.

Spustit audio

Související