Komu patří vakcíny proti covidu-19? Rýsuje se spor o patent mezi Modernou a vládou USA, v klidu není ani Pfizer

Na obzoru se stále zřetelněji rýsují velké právní bitvy o lukrativní patentová práva na vakcíny proti novému koronaviru. Jak uvádí americký list Wall Street Journal, proti sobě v ní stojí farmaceutické společnosti a vládní a akademičtí vědci, kteří vedou spory o to, kdo stojí za jakým vynálezem.

Příkladem mohou být tahanice mezi americkou vládou a společností Moderna, jejichž spolupráce vedla ke vzniku jedné z nejpoužívanějších vakcín proti covidu-19. Teď se ale odborníci z obou stran pomyslné barikády nedokáží shodnout na tom, kdo objevil klíčové komponenty pro výrobu očkovací látky a komu tudíž po právní stránce náleží.

Čtěte také

Firmy Pfizer a BioNTech zase svádějí bitvu o duševní vlastnictví spojené s menšími společnostmi v oboru.

V sázce jsou stovky milionů dolarů. A pokud se některému menšímu subjektu podaří prosadit se coby tvůrce důležitých prvků vakcín, znamenalo by to, že by se Pfizer a Moderna musely podělit o značnou část svých miliardových tržeb z prodeje.

Jde o peníze, ale také o vědecké uznání, vysvětluje profesor Jacob Sherkow z Illinoiské univerzity, který se specializuje na problematiku duševního vlastnictví v oboru biotechnologií. 

Patenty, generika a peníze

O tom, komu náleží uznání za lékařské objevy, se mezi vládami, soukromým sektorem a akademickou obcí vedou spory poměrně často. Patenty jsou zvláště cenné pro farmaceutické společnosti, protože právě díky nim mají dlouhá léta výhradní právo na výrobu daného léku nebo vakcíny a nemají tedy konkurenci v podobě generického přípravku.

Čtěte také

Patenty ale mohou být cenné i pro vědce a potažmo univerzitní a vládní laboratoře, pro které pracují. Pokud chce farmaceutická společnost získat licenci na jejich patent, musí za ni platit.

Například Princetonská univerzita vybudovala chemickou laboratoř za víc než 270 milionů dolarů právě díky příjmům z licenčních poplatků. V tomto konkrétním případě jde o licenci na prodej léků proti rakovině, které byly vyvinuty na základě výzkumu univerzitního profesora.

Vyřešit spory o patentová práva ale může být obtížné, protože to znamená rozhodnout, kdo získá uznání za komplikovaný výzkum, který často staví na řadě opakovaných objevů.

Deník Wall Street Journal připomíná, že v polovině minulé dekády podobné pře vypukly mezi mnoha společnosti, které bojovaly o práva na výrobu nových léků – třeba proti žloutence typu C.

Miliardové tržby

Během pandemie se ukázalo, že trh s vakcínami proti covidu-19 je větší, než si burzovní makléři původně mysleli. Jen za prvních devět měsíců roku 2021 firmy Pfizer a Moderna zaúčtovaly dohromady 35 miliard dolarů z prodeje svých vakcín. Analytici odhadují, že letos tyto společnosti vykážou tržby přes 52 miliard dolarů, k čemuž přispívá poptávka po přeočkování.

Čtěte také

Pfizer, BioNTech i Moderna už teď platí licenční poplatky z prodeje svých očkovacích látek, protože se při jejich výrobě částečně spoléhají na výzkum prováděný jinými subjekty.

Například v případě BioNTechu a Moderny jde o licenci na patent týkající se výzkumu mRNA, který provedli vědci z Pensylvánské univerzity. Modernu už stály licenční poplatky 400 milionů dolarů.  

Jeden z hrozících sporů pramení z rozhodnutí společnosti Moderna odmítnout požadavek amerického Národního institutu zdraví (NIH), aby firma v žádosti o patent uvedla vládní vědce jako spoluvynálezce. V tomto případě jde o to, komu připadne výlučné právo na vynález genetické sekvence použité ve vakcíně, která spouští imunitní reakci proti koronaviru.

Čtěte také

Moderna spolupracovala s Národním institutem zdraví na výzkumu vakcíny už několik let před pandemií. Po jejím vypuknutí spolupráce pokračovala jak v oblasti vývoje, tak i testování. Pokud jde o patenty, Moderna uvedla, že vládním vědcům připsala zásluhy v jiných patentových žádostech spojených s vakcínou. Na vynálezu zmíněné genetické sekvence prý ale nemají vládní pracovníci žádný podíl.

V prosinci Moderna svou žádost o patent stáhla. Chce prý získat víc času na diskuzi s Národním institutem zdraví a hledat smírné řešení. Vládní agentura to přivítala.

Patent na upravený spike protein

Další spor by se mohl rozhořet kolem patentu Národního institutu zdraví na upravenou verzi koronavirového spike proteinu. Ta pomáhá vakcínám vyvolat silnější imunitní odpověď a je součástí vakcín od Pfizeru i Moderny. Licenci na patent si zajistilo několik výrobců včetně konsorcia Pfizer/BioNTech, ale nikoliv Moderna.

Čtěte také

Podle profesora Christophera Mortena z Kolumbijské univerzity ale Moderna bez této licence porušuje patentové právo. Společnosti prý hrozí, že za to bude muset americké vládě zaplatit víc než miliardu dolarů.

Pfizer i Moderna už mají několik patentových sporů za sebou. Hrozí, ale že počet žalob v budoucnu vzroste. Moderna loni uvedla, že v době pandemie nebude podávat žaloby kvůli porušování svých patentů týkajících se vakcín proti covidu-19.

Jakmile ale tento stav skončí, bude usilovat o stanovení licenčních podmínek. Patentoví odborníci říkají, že tento postoj nechává otevřenou možnost, že Moderna v budoucnu bude žalovat jiné společnosti za porušení jejího patentového práva v případě, že se obě strany nedohodnou na licenčních podmínkách, píše deník Wall Street Journal.

Poslechněte si celý Svět ve 20 minutách, který připravila Tea Veseláková.

Co všechno uvidí v hlubinách vesmíru teleskop Jamese Webba? Jak těžký bude pro balkánské země přechod k obnovitelným zdrojům energie? A od kdy vlastně slavíme příchod nového roku 1. ledna?

Spustit audio

Související