Komerční banka začala vyplácet peníze klientům Sberbank. Své úspory lidé získají na účet i v hotovosti

9. březen 2022 11:13

Desítky tisíc klientů Sberbank mají už více než týden zablokované účty. Nemůžou vybírat peníze, ani posílat platby nebo trvalé příkazy. Stalo se tak krátce poté, co lidé začali po ruské invazi na Ukrajinu vybírat z banky své peníze a rušit účty.

Klienti původem ruské společnosti Sberbank se od 9. března dostanou ke svým úsporám. Peníze jim začala vyplácet Komerční banka. Bezhotovostní převod peněz provedou pracovníci Komerční banky na všech pobočkách, kterých je v Česku přes 240.

Pokud lidé chtějí hotovost, k dispozici je celkem 40 vybraných míst. V Libereckém kraji je to jen jedna pobočka, v Liberci v ulici 5. května. Kompletní seznam poboček klienti je na webových stránkách Komerční banky. Pro tyto účely bude dočasně prodloužená také otevírací doba poboček, a to od 8 do 18 hodin.

Klientům Sberbank stačí, když se na pobočce Komerční banky prokážou platným průkazem totožnosti.  Fyzické osoby-podnikatelé pak musí ještě dodat doklad o oprávnění k podnikání. U firem je nutný platný výpis z obchodního rejstříku.

Kdo bude chtít peníze poslat převodem, musí mít k dispozici další účet. Samotný převod peněz proběhne zpravidla do druhého dne. Výplaty budou probíhat po dobu tří let.

Získají klienti zpět celou sumu, kterou mají na účtech uloženou?

Ze zákona jsou pojištěné jen vklady do 100 000 eur, tedy v přepočtu zhruba 2,5 milionu korun. Pokud mají lidé na účtech větší obnos, budou muset svoje pohledávky přihlásit v rámci likvidace nebo insolvenčního řízení.

Pojištěné jsou i vklady právnických osob, včetně bytových družstev a společenství vlastníků jednotek. Zvláštní skupinu tvoří města, obce nebo kraje. Jejich vklady jsou pojištěné jen v případě, že jim náleží výnosy z daní, a to do limitu 500 tisíc eur, tedy zhruba 12,5 milionu korun.

V Česku má účet u Sberbank vedený skoro 120 tisíc klientů. Do problémů se dostali krátce po invazi Ruska na Ukrajinu. Už v pátek 25. února banka uzavřela kvůli odlivu vkladů všechny svoje pobočky v Česku a zastavila své internetové bankovnictví. Možné byly jen karetní transakce do 1 000 korun za den; i ty následně banka zmrazila. Česká národní banka v pondělí 28. února oznámila, že zahájila kroky k odebrání bankovní licence Sberbank CZ.

Spustit audio

Související