Komentátor: Babiš zabil dvě mouchy jednou ranou. Vyhrál kandidát ANO, a zbavil se nepohodlné Jourové

23. červenec 2014

Tahanice kolem českého eurokomisaře dospěly do zdárného konce. Do funkce byla zvolena ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová z hnutí ANO.

I když Babiš ještě v květnu prohlašoval, že ze všech kandidátů je Telička absolutní jedničkou na post eurokomisaře, byl zvolen jiný kandidát. Proč se tak stalo, hodnotili hosté dnešního pořadu Pro a proti.

„Babiš zabil dvě mouchy jednou ranou,“ zhodnotil komentátor Hospodářských novin Petr Honzejk.

Za prvé, může prodávat jako své plus, že ANO dodalo relevantní ženské jméno do evropské komise, míní publicista.

Za druhé, de facto se Jourové zbavil, k čemu měl své důvody.


Honzejk: Babiš neměl s Jourovou extra dobré vztahy. Říkalo se o ní, že to byl jediný člověk z hnutí ANO, se kterým se dá rozumně bavit. Jourová nikdy nebyla loutkou Andreje Babiše. Aby si udržel svoji suverénní držbu v ANO, bylo jeho zájmem poslat jí do Bruselu.

„Udělal to ale tak, aby to vypadalo, že ANO má velké personální rezervy, a je relevantní politickou silou, která dokáže reagovat na objednávku tak, jak to největší česká politická strana ČSSD nedokáže,“ řekl komentátor.

Poslanec hnutí ANO Martin Kolovratník ke zvolení Jourové uvedl: „Odchod Věry Jourové do Bruselu škoda pro ANO bude. Na ministerstvu pro místní rozvoj se odborně osvědčila.“

Komentátor Alexandr Mitrofanov z deníku Právo s Kolovratníkem souhlasí.


Mitrofanov: Jourová byl jedinou političkou v hnutí ANO, a z tohoto hlediska je to největší dar Evropské unii, který mohlo ANO za Českou republiku dát.

autoři: Renata Kalenská , oci
Spustit audio