Komárek: Havel neměl schopnosti ani možnosti položit základy moderního českého státu

29. prosinec 2014

Jak lze hodnotit Václava Havla jako prezidenta s odstupem 25 let? Jaké měl představy o podobě našeho státu a jak se mu podařilo je prosadit?

„Byl úspěšný prezident: republiku přivedl na Západ a podařilo se mu nastolit v zemi dobrou náladu, která v zemi vydržela několik let,“ chválil v pořadu Pro a proti zásluhy prvního postkomunistického prezidenta komentátor týdeníku Echo Daniel Kaiser.

Podle něj měl Václav Havel po svém zvolení nejvyšší díl neformální moci, který mohl použít pro realizaci svých záměrů, tu však po prvním půlroce svého úřadování začal ztrácet.

Jeho politické představy byly ale velmi nepolitické: „Havel v sobě do roku 1990 nosil myšlenky, že při znovunastolování demokratických poměrů v Československu by bylo chybou vracet se k předúnorovému režimu klasických parlamentních stran,“ tvrdí novinář.


Kaiser: „Havlem vyjednané předání moci z rukou komunistů do rukou nového vedení mi nevadí. Dokonce si myslím, že to mohlo dopadnout daleko hůř. Mně z toho vyplývá, že Havel nedal skrze Čalfu komunistickému režimu generální pardon, ale jejich dohoda se týkala spíše tehdejšího místopředsedy vlády samotného.“

Bývalý novinář a poslanec hnutí ANO Martin Komárek prvního porevolučního prezidenta sice považuje za hrdinu a významnou osobnost, ale zpětně hodnotí jeho činnost kritičtěji.


Komárek: „My jsme chtěli být, jak říkal i sám Havel, malou, slušnou evropskou zemí. Jsme zemí malou, ale ne zcela slušnou. Nemáme to bohatství, které jsme si představovali: zaostáváme za západní Evropou, nejen ekonomicky, ale i v kultuře, slušnosti, zvycích, i v kultuře politického života.“

Politik je zpětně přesvědčen, že Václav Havel neměl schopnosti a možnosti položit základy moderního státu. „Možná by to nedokázal nikdo, ale Havel to nedokázal určitě.“

Tehdejší vzmach idejí zakrýval, jak hluboce je společnost rozdělena sociálně, myšlenkově a i emočně. „Neříkám, že by byl dobrý jiný prezident, ale celkově začal být celý stát budován na vodě,“ soudí Komárek.

Ten popsal tehdejší společenské klima takto: „Tehdy jsem byl nadšený z Havla i revoluce, ale nadšení byli i mnozí estébáci, protože už to věděli, a také věděli, kterou firmu si zprivatizují.“

„Chyba byla, že místo toho, abychom byli schopni převzít západní vzory, poradit se se západními odborníky, tak jsme budovali české cesty, jak v moci politické, tak v ekonomické, a to bylo špatně. Havel tam v tuto chvíli byl, zodpovědnost převzal a prostě se mu to nepovedlo,“ shrnul poslanec hnutí ANO Martin Komárek.

autoři: tpa , oci
Spustit audio