Kolik lidí, tolik poutí do Santiaga. Každý na cestě získává něco jiného, věří spisovatelka Ježková

31. červenec 2022

„Mezi putováním a poutí je rozdíl. Putování je více bezcílné a prioritně jde o tu cestu. Pouť se vrací k náboženským kořenům. Putuje se za něčím, co člověka přesahuje,“ přibližuje spisovatelka Alena Ježková, která o svých cestách do Santiaga de Compostela napsala knihu Poutnice. Tři cesty do Santiaga. S takovou definicí souhlasí i Ivo Tříska, který je jedním z průvodců do španělského města. (repríza)

„Pouť má zkrátka nějaký záměr. A ten mě určuje v časoprostoru, který mám na pouť vyhrazen. Cíl je někde přede mnou, nicméně ten záměr mě může dovést i někam jinam než do původního cíle,“ přemítá Tříska, který je v občanském životě projektantem.

Čtěte také

Do Santiaga vyrazil na etapy. Jednou za rok se vydává na pouť se skupinou dalších lidí a postupně se k cílovému městu přibližují. 

„V některých letech jsem si říkal, že tam vlastně už nepotřebuju dojít, protože sám jsem došel k nějaké informaci, kterou jsem měl v sobě. Ale ten záměr mě držel stále na cestě a dovedl mě k dalším příběhům, přesahům... K další cestě někam do sebe. Pouť je pro mě cesta do sebe, která má záměr.“

Pouť je pro mě cesta do sebe, která má záměr.
Ivo Tříska

Pouť do Santiaga je svázána s náboženskou tradicí. Spisovatelka Ježková, která o své cestě napsala knihu, ale sama věřící není.

„To ovšem neznamená, že my nevěřící nemáme duchovnost. To máme v sobě všichni, nějaký rozměr, kterým se obracíme ke světu kolem sebe. A dokážeme vnímat umění, hudbu, přírodu, památky,“ vyzdvihuje.

Čtěte také

Ježková připouští, že ne vždy je cesta do Santiaga spojená s duchovním prožitkem: „Dnes se tam člověk vydává možná spíš proto, aby zažil to putování. Trasy patří mezi nejlépe značené turistické cesty v Evropě a disponují sítí levných ubytoven pro poutníky. To zve na cestu i lidi, kteří to vnímají spíš turisticky.“

To ale nemusí být na škodu, upozorňuje spisovatelka. „Kolik poutí, tolik lidí. Každý na pouti hledá a získává něco úplně jiného. Někdo odjíždí s tím, že to bude skvělý track. A někdo nalézá něco pro sebe,“ uzavírá Alena Ježková.

Poslechněte si celou reprízu debatu Vertikály o smyslu poutí. Moderuje Eva Hůlková.

V první polovině pořadu uslyšíte, že se papež František omluvil za roli, kterou katolická církev sehrála při násilné asimilaci dětí původních obyvatel v kanadských internátních školách. Slavná Rublevova ikona Svatá Trojice po více než sto letech poprvé opustila Reťjakovskou galerii. Katoličtí představitelé vyzývají Bidenovu administrativu, aby znovu zavedla stav dočasné ochrany pro obyvatele Venezuely a Sýrie. A prozradíme, proč si francouzský kněz Sebastian pořídil pojízdný bufet a prodává hranolky. Provází Naděžda Hávová.

autoři: Eva Hůlková , kac
Spustit audio

Související