Kolaps dětské psychiatrie. „Podpora oboru musí být tak masivní, jako bylo zanedbávání po desítky let,“ zdůrazňuje primář

7. prosinec 2022

Počet dětí, kteří potřebují psychiatrickou lékařskou pomoc, vzrostl během deseti let o polovinu. Dětští psychiatři upozorňují na to, že české zdravotnictví nápor nezvládá. „Zhoršování dostupnosti dětské psychiatrické péče bylo kontinuální a trvá roky nebo spíš desítky let. Kolaps nastal před dvěma lety v období pandemie a situace stále trvá,“ upozorňuje Tomáš Havelka, primář dětského oddělení psychiatrie v Havlíčkově Brodě a předseda Asociace dětské a dorostové psychiatrie.

Podle ministerstva je nedostatek dětských psychiatrů zapříčiněn nastaveným systémem vzdělávání. „Dětská psychiatrie byla až nadstavbou na obor psychiatrie pro dospělé formou atestace,“ vysvětluje mluvčí Jakob.

Čtěte také

Od roku 2015 je dětská psychiatrie samostatným oborem, čímž se usnadnilo vzdělávání lékařů v tomto oboru a vzrostl i počet lékařů, kteří vstoupili do samostatného oboru dětské psychiatrie. Uvědomujeme si, že i díky generační obměně je stále počet dětských psychiatrů nedostatečný,” připouští.

Kromě posílení počtu zdravotnického personálu by pomohlo také navýšení počtu terénních pracovníků, kteří by byli ochotni chodit přímo do rodin. Množství hospitalizací by to mohlo snížit zhruba o čtvrtinu hlavně u mladých pacientů s kognitivním deficitem, tedy dětí, které mají narušené mentální funkce.

autoři: Petr Král , agf
Spustit audio

Související