Kolaja: Volby jsou zdviženým ukazováčkem od občanů. Nacionalisté nám ukazují úplně jiný prst

28. květen 2019

Ve volbách do Evropského parlamentu oslabily dvě nejsilnější frakce – lidovci a socialisté už dohromady nemají většinu. Naopak posílili evropští liberálové, Zelení a také euroskeptické strany, které obsadí zhruba šestinu křesel.

Filip Nerad: Směřování nového europarlamentu mají v rukou liberálové a zelení. Ne obávaná krajní pravice

Průběžné výsledky voleb do Evropského parlamentu

Varovné hlasy některých evropských politiků jako francouzského prezidenta Macrona, že Evropská unie je kvůli nárůstu popularity protievropských populistických hnutí ve smrtelném nebezpečí, se nenaplnily.

Podle nově zvoleného europoslance Ivana Davida (SPD) se směřování Evropské unie po volbách nezmění. Doufá ale, že posílení stran, které nesouhlasí s vývojem v Unii, povede k tomu, že více lidí začne brát jejich myšlenky vážně.

„Není představitelné, že naši oponenti donekonečna vystačí s opakováním nálepek populistů a nacionalistů. Budou muset přistoupit na věcnou debatu, pokud jsou jí ovšem schopni. O tom pochybuji,“ dodává David.

Bylo by žádoucí, aby se Evropská unie změnila, a to velmi podstatným způsobem. Drobné reformy určitě nestačí.
Ivan David

Ivan David, Svoboda a přímá demokracie - Tomio Okamura (SPD)

Klíčové podle něj je, aby Evropský parlament získal zákonodárnou iniciativu, k tomu je ale třeba změnit primární právo, které upravuje kompetence jednotlivých orgánů. Nejdříve je tak prý třeba zrušit Lisabonskou smlouvu.

„Evropská komise je nositelem demokratického deficitu. Parlament se sice může vyjadřovat, ale Komise stále více používá nařízení, která jsou přímo vykonatelná,“ tvrdí David.

Směrnice i nařízení Evropské unie navrhuje Evropská komise a v řádném legislativním postupu musí být nejdříve schváleny Evropským parlamentem a Radou Evropské unie. Podrobněji zde.

Varování od občanů

Marcel Kolaja (Česká pirátská strana)

Naopak podle europoslance Marcela Kolaji (Piráti) může nové složení Evropského parlamentu přinést změnu fungování Unie. Dosud vládnoucí frakce totiž ztratily většinu a posílily liberální síly.

„Volby jsou zdviženým ukazováčkem od občanů, takový varovný prst – nacionalisté a populisté se nám snaží ukázat prst úplně jiný, ale tak se politika přeci nedělá,“ uvádí s tím, že evropská politika by měla být konstruktivnější, a to i na národní úrovni.

Měli bychom se zaměřit na to, aby Evropská unie byla srozumitelnější, rozhodovací procesy transparentnější, aby se občané mohli více zapojit. Abychom komunikovali dění v Unii tak, aby to lidem dávalo smysl.
Marcel Kolaja

„Pan David už šanci v politice měl a je důkazem toho, že je třeba dát prostor čerstvé politické síle, kterou představují právě Piráti. Myslím, že jsme nasadili nový standard toho, jak komunikovat v politice i s občany. Děláme konstruktivní politiku a je to vidět i na volebním výsledku – neustále rosteme,“ uvádí lídr Pirátů.

Kolaja navrhuje, aby hlasování v Evropské unii byla jmenovitá a strojově zpracovatelná. Souhlasí s Davidem, že by Evropský parlament měl mít zákonodárnou iniciativu, její absence je prý projevem demokratického deficitu. Změnu ale musí schválit členské země.

autoři: Michael Rozsypal , ert
Spustit audio

Související