Kojenecké ústavy jsou prázdné, děti se daří umisťovat do pěstounských rodin

16. listopad 2021 07:20

V kojeneckých ústavech v Moravskoslezském kraji teď žijí jen zdravotně handicapované děti. Ve dvou zařízeních v Ostravě a Opavě jsou v tuto chvíli čtyři kojenci. Zdravé děti do tří let se daří umisťovat do takzvaných přechodných pěstounských rodin. Kojenecké ústavy v Česku skončí do roku 2024 a mají je nahradit právě profesionální rodiny.

„To je Vaneska, Macík, Nelka a to je Mireček, jeden z trošku starších chlapečků, které jsme měli. Pak je tady Páťa a poslední dítě, které jsme měli, je Viktorka,“ ukazuje Miroslav Bagier ve svém bytě v Karviné zarámované fotografie sedmi dětí, které měli v přechodné pěstounské péči za posledních šest let, kdy jeho žena Renáta odešla ze zaměstnání v automobilovém průmyslu a rozhodla se věnovat naplno pěstounství. A to i přesto, že už má skoro dospělé syny. Teď se stará o teprve pětitýdenního Vojtíška.

Čtěte také

„Přijde mi, že to přechodné je mnohem jednodušší, protože se na jedno dítě zaměříme celá rodina, nějak ho vymazlíme, vypěstujeme a pak postupuje dál – předávání je krásný moment. Není to stresující. Člověku je smutno, ale ten příběh nekončí,“ vysvětluje pan Bagier.

Bagierovi mají tři sklepy. V nich mají vybavení pro děti od jednoho do tří let, v klučičích i holčičích barvách. Kdykoliv jim sociální pracovníci zavolají, mají jeden den na to se připravit na příchod dítěte. „Když vidím v televizi, jak děti v kojeneckých ústavech jsou jen v té postýlce, mají tam ta štěrkátka, ale nikdo je pořádně nepřitulí, jen přebalit a nakrmit... Ale takové to mazlení, co my jim dáváme – myslím, že by bylo lepší, kdyby šly hned do té pěstounské péče,“ říká paní Bagierová.

Právě díky Bagierovým a dalším 109 aktivním pěstounům na přechodnou dobu není ve dvou kojeneckých ústavech v Moravskoslezském kraji ani jedno dítě ze sociálních důvodů. „Nechci tím ale říct, že nás tato čísla mohou zachránit do budoucna. Jsme připraveni na tom dlouhodobě pracovat,“ vysvětluje náměstek hejtmana Jiří Navrátil (KDU-ČSL).

Moravskoslezský kraj proto spustil i kampaň Dejme dětem rodinu, aby měl více pěstounských rodin v záloze. A to i ty, které se mohou dlouhodobě starat i o starší děti. S jejich umisťováním je podle kraje větší problém.

Spustit audio