Kofolu vyvinuli farmaceuti jako náhražku americké coly. Recept zůstává tajný

Receptura na evergreen mezi tuzemskými nealkoholickými nápoji se zrodila v roce 1959. Magickou formuli pro sirup, který dostal název Kofo a měl být domácí alternativou ke kapitalistickým kolovým nápojům, vyvinul tým docenta Zdeňka Blažka z Výzkumného ústavu léčivých rostlin v Praze. Na tajné receptuře pracovali odborníci dva roky.

Příjemně sladkokyselý, voňavý a svěží nápoj si v 60. letech u nás lidé zamilovali. Spotřeba rostla tak, že v jednu dobu dokonce v Československu došly byliny a výrobce pro ně musel jezdit do zahraničí. Na špici se Kofola držela i v 70. letech, kdy se jí za rok vypilo neuvěřitelných 180 milionů litrů. Krušnější doba nastala po roce 1989, kdy lidé prahli po nových a nevyzkoušených věcech, včetně nápojů, a Kofola musela soupeřit s mnoha jinými nápoji zahraničních značek.

Návrat na výsluní

Po období propadu, kdy Kofola také několikrát změnila majitele, až zakotvila v přístavu firmy rodiny Samarasových, se postupně v 90. letech vrací do povědomí lidí a jejich sklenic. Nabízí se v plastových lahvích několika velikostí, ve skleněných lahvích a čepuje se také ze sudů. Objevuje se tak v hostincích, hospůdkách, zahradních restauracích i v kavárnách a cukrárnách. Dříve narození si se zalíbením připomenuli její chuť a díky nové image a stylu se Kofola dostala mezi mladou generaci.

Tajná receptura

Do roku 2000 zobrazovalo logo Kofoly kávové zrno, teď na něm najdete lístek lékořice. Jedná se o jedny z mála složek, které oficiálně výrobce ke složení uvádí. Sirup Kofo, který je základem nápoje, se skládá ze 14 ovocných a bylinných šťáv. Dále se přidává kofein a namísto obyčejného cukru karamel. Vše se smíchá s vodou a sytí kysličníkem uhličitým. Přesné složení a poměry jednotlivých komponentů nám ovšem výrobce neprozradil, i když na internetu se můžete dočíst řadu neověřených informací.

Sirupárna - provoz, kde se míchá sirup Kofo

Pravidelně se kromě originální Kofoly objevují také varianty s příchutí. Žíznivci už v minulosti mohli ochutnat Kofolu s příchutí citrusů, višní, vanilky nebo extra bylinkovou, skořicovou nebo marcipánovou.

autor: čan