Kofein ovlivňuje srdce plodu

17. prosinec 2008

Kofein v těhotenství není nebezpečný jen kvůli tomu, že zvyšuje krevní tlak matky. Podle nové studie může nadosmrti poznamenat srdce plodu.

Vědci z Yaleské univerzity studovali efekt kofeinu na čtyřech skupinách březích myší. První dvě skupiny žily v prostředí s normálním složením vzduchu. Injekcí dostávaly buď neškodný fyziologický roztok, nebo dávky kofeinu, které by u lidí odpovídaly dvěma šálkům kávy. Druhé dvě skupiny dostávaly stejné látky, ale ve vzduchu, který dýchaly, byl snížený obsah kyslíku.

Zkoumání myších embryí ukázalo, že bez ohledu na složení vzduchu měl příjem kofeinu myších matek vliv na vývoj srdce jejich potomků. Embrya v tělech "překofeinovaných" myší totiž měla tenčí vrstvu tkáně oddělující srdeční komory. Vliv kofeinu byl vidět i v průběhu života mláďat. Samci, kteří se narodili matkám z kofeinových pokusných skupin, měli v dospělosti o 20 procent tělesného tuku více. V porovnání s mláďaty narozenými v kontrolních skupinách také měli sníženou srdeční činnost.

Studie, kterou popisuje článek v The FASEB Journal, byla provedena na myších, ale její autoři se domnívají, že kofein by mohl mít podobný vliv také u lidí.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio