Kofein a cvičení chrání před rakovinou kůže

4. duben 2012
Monitor

Kombinace tělesného pohybu a kofeinu snižuje pravděpodobnost vzniku rakoviny kůže. Vyplývá to z pokusů na laboratorních myších, ale jejich výsledky by podle vědců mohly být přenosné i na lidi.

Laboratorní myši kmene SKH-1 postrádají srst a mají oslabený imunitní systém. Mimo jiné se proto používají k výzkumu rakoviny kůže, která vzniká v důsledku expozice ultrafialovému záření. Vědci u Rutgersovy univerzity již dříve zjistili, že tvorbu kožních nádorů u SKH-1 myší potlačuje orální podávání kofeinu nebo tělesný pohyb v běhacím kolečku pro hlodavce. Pokračující výzkum nyní potvrdil, že kombinace obou faktorů má synergický efekt. Výsledky své práce vědci prezentovali na výročním setkání Americké asociace pro výzkum rakoviny, které dnes skončilo v Chicagu.

Myši vystavené UVB záření, které dostávaly v pitné vodě kofein, měly o 27 % méně nádorů než myši z kontrolní skupiny. U myší, které si dobrovolně dopřávaly pohyb v běhacím kolečku, došlo 35% redukci počtu nádorů. Pokud se však cvičení zkombinovalo s kofeinem, dosáhla redukce počtu nádorů 62 % a jejich objem byl menší o 85 %. Pozitivní efekt vědci této kombinace vědci připisují tomu, že myši povzbuzené kofeinem trávily v běhacím kolečku více času a ztratily tak více tělesného tuku. Následkem toho v jejich těle probíhalo méně zánětlivých procesů, které souvisejí se vznikem rakoviny. Zároveň v jejich pokožce zesílil proces apoptózy, kterým hynou nádorově změněné buňky.

Zdroj: AARC

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.