Koeficient, který prosazuje ANO, je pro mě neakceptovatelný, říká Maláčová k návrhu přídavků na děti

14. prosinec 2020

Za jeden z nástrojů krizové pomoci rodinám s nižšími příjmy označují experti zvýšení přídavků na děti. Zákon, který to umožní, se ale na vládě zdržel. Koalice se totiž neshoduje na vymezení okruhu rodin, kterým by měl pomoci. „Na dávky, které mají pomáhat rodinám s dětmi, dosáhnou pouze lidé, kteří nepracují,“ upozorňuje na problém ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Rodiče, kteří pracují, na dávky nedosáhnou. To je demotivační, tvrdí ministryně. Aby měla samoživitelka s dítětem ve věku 5 let nárok na přídavek na své dítě, nesmí při stávajícím koeficientu 2,7 vydělávat víc než 14 900 korun, uvádí Maláčová na příkladu.

Čtěte také

Ministryně je připravená přistoupit na kompromisní výši koeficientu 3,0. V takovém případě by podle ní stát podpořil až sto tisíc rodin navíc. Zůstat na čísle, které navrhuje hnutí ANO, je pro ni ale neakceptovatelné. „Znamená to totiž, že nepodpoříme pracující rodiny s dětmi, přestože jsou chudé,“ vysvětluje ve Speciálu Plus.

Boj o koeficient

Poslankyně a předsedkyně sněmovního Výboru pro sociální politiku Jana Pastuchová (ANO) oponuje, že tím, kdo zdržuje odsouhlasení pomoci rodinám s dětmi, je právě resort Jany Maláčové.

Čtěte také

„Navýšení o 26 procent, které už mohlo být dávno schváleno, stojí pouze na tom, že se nelze dohodnout na koeficientu,“ dodává a připomíná, že s plánovaným zrušením superhrubé mzdy zůstane více peněz do rozpočtu i rodinám s dětmi.

To ale Jana Maláčová zpochybňuje: „Tím, že se zruší superhrubá mzda, a lidem zůstane víc peněz v peněžence, tak přesně ty rodiny, kterým bychom potřebovali pomoct, nám z přídavků na dítě vypadnou.“

Žabomyší válka?

Koaličním sporem o výši koeficientu, který fakticky představuje jen několik desítek korun navíc, je fascinovaná Alena Zieglerová z Institutu pro sociální inkluzi. Celý spor připodobňuje k žabomyší válce a připomíná, že zvýšení o 26 procent pouze zohledňuje inflaci od roku 2008.

Čtěte také

„To je kapka v moři – detaily v řádech miliard, které jsou ve srovnání s tím, co státu přinese investice do dětí, úplně irelevantní,“ tvrdí.

Zieglerová si myslí, že důležité je hlavně dávku líp zacílit a navrhuje vyrovnání přímou náhradou nákladů, aby dávka skutečně pomohla hlavně dětem. „Oprávněnou osobou pro dávku je dítě, ne rodina. Je to jediná dávka určená pro dítě, kterou máme, a pokud se zvyšuje, má se zvyšovat s ohledem na zájmy dítěte.“

S tím souhlasí i David Klimeš, komentátor serveru Aktuálně.cz, který kritizuje vládu za to, že rodinám v době pandemie zatím prakticky nepomohla. 

Hosty byli:
Jana Maláčová, ČSSD, ministryně práce a sociálních věcí
Jana Pastuchová, ANO, poslankyně a předsedkyně sněmovního výboru pro sociální politiku
Alena Zieglerová, Institut pro sociální inkluzi
David Klimeš, Aktuálně.cz

„Je otázka, jestli jsme krizi neměli řešit nějakou jednorázovou pomocí. A až pak se zaměřit na dávky a na to, aby opravdu začaly fungovat,“ poznamenává novinář a připomíná třeba německou variantu pomoci, kdy rodiny s dětmi dostaly jednorázový příspěvek ve výši 300 eur.

„Tam, kde nefunguje vláda – a tento rok toho bylo trošku hodně – to musí zvládat občanská společnost, především různé neziskové a příspěvkové organizace. O tom, že by to tak nemělo být, snad není pochyb,“ uzavírá.

Poslechněte si celý audiozáznam Speciálu Martiny Maškové a Jana Burdy.

Spustit audio

Související