Kočky přišly do Evropy z Blízkého východu. Chováme je už více než 6 tisíc let

11. říjen 2016

Kočka domácí jako pták stěhovavý? I tak se dá interpretovat výsledek práce francouzských vědců, kteří chtěli zjistit, jak se kočka dostala do Evropy. Tým francouzského Institutu Jaquese Monoda si dal tu práci a srovnal všech 209 dosud známých archeologických nálezů koček, které byly sesbírány na více než 30 archeologických nalezištích ve světě. Co zjistil?

Na nedávném Mezinárodním sympoziu biomolekulární archeologie v Londýně prezentovali vědci z týmu jednoznačný závěr – kočka plavá, ze které se pak vyvinula kočka domácí, před zhruba 15 tisíci lety přišla do Evropy až z Blízkého východu. Potvrzuje to shoda mitochondriální DNA, která přechází jen z mateřské strany.

Kočky – cestovatelky nebo souputnice člověka?

Vědci ji našli nejen na archeologických vzorcích kočky z obětních jam na Kypru, ale také na mumifikovaných kočkách z pyramid egyptských faraónů či ve hrobech vikinských válečníků. Archeologie už ale nedává odpověď na otázku, jestli šly kočky tu dlouhou cestu samy od sebe anebo jen následovaly člověka.

O druhé variantě je přesvědčen doktor Evžen Kůs z pražské zoologické zahrady: „Je to jen potvrzení toho, co si myslíme už dávno. Víme, že kočka prostě doprovází člověka, byť ne tak věrně jako pes, a našla v něm zdroj potravy.“ Zároveň si podle něho člověk sebou vzal kočku i pro potěchu, a tak se dostala i do končin, kam by sama nikdy nedošla.

Zdomácněly před 6 tisíci lety

kočka a pes

Z kočky plavé, která má své kořeny na Blízkém východě, se stala kočka domácí podle francouzských výzkumníků někdy před 6 tisíci lety, kdy zdomácněla v Egyptě, a to kvůli místnímu kultu tohoto zvířete. Ale výzkum mitochondriálních buněk jim ukázal ještě jednu věc – propojení mezi egyptskými, euroasijskými a africkými kočkami.

To prý značí, že zhruba od 4. století před naším letopočtem až do 4. století našeho letopočtu lidé skutečně cestovali s kočkami všemi směry – přes dnešní Bulharsko, Turecko až po subsaharskou Afriku. Velkou zásluhu na tom mají třeba i Vikingové, kteří se plavili na lodích. Koček je dnes na světě podstatně více než psů, konkrétně o 75 milionů.

autoři: evk , jpr
Spustit audio