Kniha, která z vás může udělat vegetariána. Velkochovy nejsou jen etický problém, tvrdí bestseller Jíst zvířata

30. červen 2015

Umíte si představit, že z vás jediná kniha udělá vegetariána? V Americe se to stalo tisícům lidí – příčinou byl bestseller Jonathana Safrana Foera Jíst zvířata. Bude mít Foerova kniha stejný vliv i u nás?

90 % všech suchozemských zvířat, která se v USA konzumují nebo využívají k produkci mléka, vajec a podobně, pochází z průmyslových velkochovů. Těm Foer ve své knize věnuje velký prostor.

Dnešní maso je jako Arnold Schwarzenegger. Dejte šanci nedokonalým plemenům, radí řezník František Kšána

Řezník František Kšána

Abyste poznali, co je dobré, a co ne, nemusíte být profík. Poznat dobré maso totiž podle řezníka Františka Kšány mladšího zvládne úplně každý. „Absolutní ukazatel je vždy vůně. To máte jako v přírodě: pokud vám něco voní, tak to potřebujete a chcete.“

„Snad každý viděl záběry z českých slepičáren – jde o velice podobný velkochov, jako jsou ty, které popisuje Foer,“ naznačuje Lucie Menclíková, která Foerovu knihu přeložila do češtiny, že česká realita je té americké velice podobná.

Velkochovy často zdůrazňují, že oproti všeobecnému přesvědčení u nich zvířata nijak přehnaně netrpí. Ovšem podle bestselleru Jonathana Safrana Foera jde o novodobou variaci na Potěmkinovu vesnici.

Kniha chce, aby lidé nezavírali oči před tím, co se kolem nich děje. Netvrdí, že vegetariánství je ta jediná správná cesta.

„Americké velkochovy přijímají pouze předem ohlášené návštěvy oficiálních inspektorů. Umíte si představit, že před podobnou ohlášenou návštěvou se udělá spousta úprav a to nejhorší, co se v nich děje, se zamete pod koberec,“ říká překladatelka Lucie Menclíková.

Nejen etický problém

Otázky, které velkochovy vzbuzují, podle Foera nejsou pouze etické, ale i ekologické. „Chov zvířat je největší příčinou klimatických změn,“ potvrzuje Lucie Menclíková. „Přispívá ke globálnímu oteplování dvakrát více než veškerá doprava na zeměkouli!“

Buchty: Vegetariáni nejí jen zrní, proboha

Ivana Veselková a Zuzana Fuksová vs. vegetariánská kuchyně

V dalším díle pořadu Buchty, který je o všem a o ničem, se probíralo téma veganství a vegetariánství. A konečně přišel i host – Klára, která se stala vegetariánkou před 7 lety, ale maso jí nechutnalo už jako dítěti. Do řeči jí skákaly moderátorky Ivana se Zuzanou, z nichž jedna je carnistkou a druhá vegetariánkou.

Zavírat oči před velkochovy by neměli ani lidé, kteří se starají o své zdraví. „Zvířata ve velkochovech jsou dopována antibiotiky – mnohem více než lidé. Všechny ptačí a prasečí chřipky je možné vystopovat k velkochovům. Například původní vir prasečí chřipky pochází z velkochovu prasat v Severní Karolíně,“ upozorňuje.

Jíme až moc masa

Hlavním problémem podle Foera je neuvěřitelné množství masa, které v současnosti sníme. „Jedním z možných řešení tak může být snížení spotřeby,“ uvažuje Lucie Menclíková.

„Měli bychom se zajímat o to, odkud pochází to, co jíme, a podporovat malochovatele. Malochovatelé ovšem nemohou pokrýt současnou enormní spotřebu, jediným skutečně fungujícím řešením tak je začít jít méně masa.

autoři: Vladimír Kroc , als
Spustit audio