Klimatolog: Změna klimatu je plíživé nebezpečí, které žádá politická rozhodnutí

12. říjen 2016

Existují už nějaké hmatatelné výsledky mnoha mezinárodních dohod a jednání o globální změně klimatu? Jaká jsou a v čem tkví hlavní nebezpečí změny klimatu pro naší planetu?

„Není to žádné nebezpečí, které by se nás týkalo zítra nebo příští rok,“ uvádí klimatolog Tomáš Halenka z Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy.

Podle něj jde o „plíživé nebezpečí“, které spočívá především v tom, že další ohřev planety souvisí s mnoha přidruženými dopady a změnami.

„V některých oblastech to mohou být změny příznivé, které mohou vést například k vyšší zemědělské produkci, ale v řadě oblastí to budou především důsledky negativní. Mezi ně patří především zvýšení hladiny oceánů,“ vysvětluje klimatolog.


„Problém řešení klimatické změny není na straně meteorologie, ale především na straně politických reprezentací a těch, kteří mají v rukách rozhodování. Jde o to, jakým způsobem se bude investovat do nápravných opatření, jestli k tomu je vůle a prostředky, aby nebyl ohrožen plynulý rozvoj civilizace.“

Protože řada lidských sídel je roztroušena podél pobřeží, nárůst hladiny oceánu způsobí v těchto oblastech výrazné problémy.

„A nemusíme chodit daleko. Stačí si v Evropě vzpomenout na Holandsko, kde jsou také velmi aktivní ve zkoumání klimatické změny a v opatřeních, které by jí měly zabránit.“

Dalším velkým problémem je, že v souvislosti se změnou teploty dochází i ke změnám objemu srážek.

„O tom se mluví i v našich podmínkách, kdy se zdá, že se vyskytuje poměrně více období sucha než dříve,“ konstatuje Tomáš Halenka.

autoři: jkl , oci
Spustit audio