Klimatická změna má náskok. Hrozí i nedostatek pitné vody, varuje rektor České zemědělské univerzity

Ještě v červenci registrovali meteorologové půdní sucho na 75 procentech území Česka. Během srpna se situace o něco zlepšila. Během třetího srpnového týdne bylo půdní sucho podle meteorologů na 42 procentech území. Přesto má ale dlouhotrvající nedostatek vody negativní vliv na kvalitu a výnosy polních plodin. 

Čtěte také

Rektor České zemědělské univerzity Petr Sklenička už před pár dny prohlásil, že klimatické změny jsou zatím rychlejší než současná adaptační opatření, na nichž Česko pracuje. Co by tedy úřady měly udělat jinak?

„Během 10 let by státní orgány měly udělat velké změny v legislativě a směřovat některé kroky do školství, abychom připravili dostatek odborníků, a tak dále,“ shrnuje v rozhovoru s Petrem Králem. 

Práce s dešťovou vodou 

V krajině bychom se podle něj měli lépe naučit hospodařit s dešťovou vodou. „Nic jiného nám nezbývá, voda k nám nepřitéká,“ upozorňuje. „Musíme udělat maximum pro to, aby voda neodtékala bez užitku ani v budoucnu.“

Klimatická změna má před námi náskok. Vyvíjí se rychleji, než ledaskdo očekával.
Petr Sklenička

Opravdu tedy podle něj hrozí nedostatek pitné vody? „Musíme s tím počítat. Pokud bude vývoj pokračovat jako doposud, tak rozhodně ano,“ neskrývá.

autoři: Petr Král , als
Spustit audio