Klaus zdiskreditoval pravicovou politiku u nás. Důsledky toho vidíme dodnes, říká spisovatel Horák

9. září 2022

Spisovatel Ondřej Horák je hostem Hovorů. Jak by popsal současnou dobu a o čem je jeho nová kniha „Dobrý den, soudružko učitelko: Husákovy děti ve školních lavicích aneb jak to tenkrát vážně bylo.“ Podle svých slov se poctivě a chronicky snaží o humoristickou literaturu, neušetří ale ani vlastní čtenáře. Na život a literaturu se ho ptá Vladimír Kroc.

„Dnes je taková doba, že postarší páprdové, včetně mě, mají tendenci vzdychat po 90. letech a mladší lidé už jsou na to alergičtí, zvlášť ti levicově zaměření. Myslím, že je to tím, že se to období bohužel bere jako nějaká pravicová doba, což hlásal Václav Klaus.“

„Myslím, že to byl vlastně on, kdo dokázal velmi dobře na dlouhá léta zdiskreditovat pravicovou politiku v Česku. A tohle je toho důsledek.“

Nedokážeme se vcítit do té jejich zaměstnanosti – nicnedělání.
Ondřej Horák

„Je to novela o takovém zhýralém nebo zhýčkaném mladém literátovi, který spíš jenom předstírá, že něco píše, než že by něco psal, a je finančně zajištěný díky rodině. Je to takový typ toho moderního člověka, který teď vidíme kolem sebe, takové ty nechvátavé věčně zaměstnané ničím,“ popisuje Horák svou knihu Nebožtík.

„Je to typ člověka, do kterého my se už asi nedokážeme moc vcítit. Stejně jako oni nemají rádi devadesátky – už že tomu říkají devadesátky, je takové pejorativní –, tak my se nedokážeme vcítit do té jejich zaměstnanosti – nicnedělání,“ dodává spisovatel.

Poslechněte si celé Hovory v audiozáznamu. Moderuje Vladimír Kroc.

autoři: Vladimír Kroc , knem
Spustit audio

Související