Klaus byl jediný, kdo se pokoušel rozpadu federace zabránit, tvrdí Ladislav Jakl

7. duben 2016

Česká veřejnost navrhla bývalého prezidenta Václava Klause na státní vyznamenání za bezproblémové stabilizování země při dělení Československa v roce 1993. Měl by Václav Klaus dostat 28. října státní vyznamenaní za zásluhy? Jak se s odstupem 23 let na rozdělení federace díváme?

„Československo se rozdělilo nejlepším možným myslitelným mírumilovným a konstruktivním způsobem,“ uvedl v pořadu Pro a proti bývalý ředitel politického odboru kanceláře prezidenta republiky Ladislav Jakl.

Podle něj nějakým způsobem ocenit rozdělení, a vzpomenout si, že bylo „provedeno opravdu mistrně“, si určitě zaslouží.

„My jsme pokračovatelem svrchovanosti, která vznikla v roce 1918, hlásíme se k ní vlajkou, tradicí i jinak. Slováci se možná nikdy necítili komfortně v tomto státě,“ soudí Jakl.

To bylo jasně demonstrováno ve výsledcích voleb v roce 1992, tvrdí bývalý poradce prezidenta. „Po nich bylo jasné, že buď bude federace taková, jakou si přejí Slováci, čili na český účet, nebo nebude žádná. A to potom radši žádná.“


Jakl: „Po volbách v tehdejší federální republice tehdejší prezident Václav Havel rezignoval na společný stát, hodil do něj vidle a odstoupil. I některými svými politickými kroky přispěl ke krokům, které vedly nakonec k rozdělení, zatímco Václav Klaus, který má za manželku Slovenku, byl jediný, kdo se snažil působit v obou částech federace, a snažil se rozdělení zabránit.“

Bývalý slovenský ministr kultury Ladislav Snopko si kladl otázku, jestli je dobré vůbec takový smutný akt, jako je rozdělení země jako Československo, oceňovat.


Snopko: „Osobně, pokud uvažuji o nějaké chybě Václava Havla, tak to byla jediná, sice dost velká, ale neměl odkud brát zkušenosti. Ta spočívala v tom, že po prvních svobodných volbách mělo být normálně čtyřleté volební období, a ne dvouleté. To způsobilo vývoj, který vedl k rozpadu Československa."

„To, že se Československo rozdělilo, je záležitost vlád, parlamentů, správních úřadů a dalších. Nevidím důvod takové ocenění udělovat.“

Snopko je přesvědčen, že rozdělením Československa se národnostní pluralita přesunula na Slovensko, a Česká republika se stala de facto jednonárodním státem.

Další vývoj ukázal, že Slovensko má blízko k Česku. „A dnes jsou česko-slovenské vztahy tak dobré, protože jsou to spontánní vztahy zdola,“ chválil bývalý ministr.

„Po 23 letech bychom měli uvažovat tak, že se nebudeme dohadovat jako při rozvodovém řízení kdo, co a kvůli čemu má za co vinu,“ upozornil Ladislav Snopko.

autoři: Renata Kalenská , oci
Spustit audio