Klára Vlasáková: Otázka příštího roku: Necháte se naočkovat?

12. prosinec 2020

Poté co se širší, třeba šestičlenná, rodina sesedne ke štědrovečerní večeři, může být nastalá vánoční pohoda exponenciálně navýšena konverzační otázkou vhozenou do pléna: Necháte se očkovat proti koronaviru, až budete mít tu příležitost?

Výše daní, sociálních dávek nebo minimální mzdy tvořily dlouhé roky solidní páteř rodinných hádek. Teď se k nim nově dost možná přidá právě očkování.

Čtěte také

Česká vláda má už vytvořený očkovací plán, který je rozvržen do tří vln. V té první půjde o seniory a chronicky nemocné osoby. Dále pak také o zdravotníky a pracovníky v sociálních službách. Dohromady jde o zhruba 3,5 milionu lidí.

Ve druhé vlně by se vakcína měla dostat k těm, kteří mají na starost chod státu a klíčovou infrastrukturu. Tedy například praktičtí lékaři, policisté, hasiči nebo také členové krizových štábů a vlády.

Češi vakcíně nefandí

Na začátku prosince zveřejnil server iRozhlas.cz anketu mezi čelními státními představiteli. Nikdo vakcínu přímo neodmítl – někteří (jako premiér Andrej Babiš a ministr životního prostředí Richard Brabec) odpověděli, že se musejí poradit s lékařem kvůli svému zdravotnímu stavu, jiní (jako prezident Miloš Zeman nebo předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček) chtějí rozhodnutí nechat na dobu, až to bude aktuální.

Čtěte také

Zbylí občané a občanky, kteří budou mít o vakcínu zájem, budou spadat do třetí vlny. Zatím ale není jisté, kdy přesně by k ní mělo dojít.

Podle průzkumu National Pandemic Alarm z konce listopadu nejsou Češi a Česky vakcíně proti covidu-19 příliš nakloněni. Naočkovat by se nechalo 32 procent lidí, 19 procent ještě není rozhodnuto a o očkování neuvažuje 49 procent.

Biochemik a lékař Jan Trnka ve vysílání Českého rozhlasu Plus uvedl, že důležité je především informovat lidi otevřeně a pravdivě: „To nejhorší, co se může stát, je malovat věci na růžovo a říkat, že všechno je skvělé a žádná rizika nejsou.“ Trnka dodává, že by se zaměřil na zdůrazňování výhod, které očkování přinese celé společnosti.

Kritické myšlení

Spolu s tím, jak se vakcína přibližuje do Česka, sílí také některé konspirační teorie. Ty však nejde jen tak snadno odmávnout – ukazují totiž, jak nedávno shrnula politoložka Kateřina Smejkalová v Salonu Práva, na ztrátu důvěry k institucím (od politiky přes média až po vědu). Někteří lidé jsou navíc přesvědčeni, že to s nimi dané instituce myslí vyloženě špatně. Jak dále uvádí Smejkalová: nejde přitom o to, že by příslušníci protestních a konspiračních hnutí byli neinformovaní – naopak, chtějí si vše vyrešeršovat, jako by se tak vlastně drželi rady o důležitosti kritického myšlení, kterou jim předhazují jejich oponenti.

Pokud česká vláda chce, aby společnost byla dobře informována o přínosech vakcíny, je třeba vzít v potaz právě i to, v jakém prostředí se konspirační teorie šíří. Nejde o lidi, kteří by jednoduše „sedali na lep“, ale kteří mohou prostě jen mít špatnou zkušenost s tím, jak se k nim instituce v minulosti chovaly.

Klára Vlasáková

V takové situaci nejspíš nebude snadné zajistit, aby lidé začali státu najednou zase důvěřovat. Bohužel se nám tak vrací dlouhodobé přehlížení těch, kteří postupně ztráceli naději, že je tu stát a jeho infrastruktura skutečně pro každého. Způsob, jak budeme o vakcíně v příštím roce informováni, bude každopádně důležitým ukazatelem jedné věci: Do jaké míry jsou si státní představitelé vědomi, komu vlastně vládnou.

Autorka je dramaturgyně a scenáristka

Spustit audio

Související