Klára Notaro: Jean-Paul Belmondo byl naše slunce, které nikdy nevyhasne

18. září 2021

V 88 letech zesnul Jean-Paul Belmondo, divadelní a filmový herec, kterého dnes oplakává nejen Francie, ale i filmoví diváci na celém světě. 

Jean-Paul Belmondo se narodil v Paříži jako druhý syn v umělecké rodině, maminka byla malířka a otec, Paul Belmondo, byl slavný a úspěšný sochař italského původu narozený v Alžíru. Belmondovo dětství bylo šťastné, i když ho poznamenalo onemocnění tuberkulózou. Do ateliéru jeho otce chodili známí umělci, rodina žila společenským životem a malý Jean-Paul s bratrem pokukovali po krásných nahých modelkách. Každou neděli vodil otec děti se dívat na sochy a obrazy v Louvru a maminka brala syny do divadla a do cirkusu.

To se dětem líbilo a malý Jean-Paul chtěl být klaunem. K tomuto snu se později přidružil další: stát se boxerem. Francii tehdy učaroval slavný boxer Marcel Cerdan, životní druh zpěvačky Edith Piaf.

Když dospívající Jean-Paul Belmondo váhal, zda se má věnovat boxu, nebo studovat herectví, tak mu rodiče radili, ať raději zkusí herectví.

Na milovníky nebudeš mít

Čtěte také

Jean-Paul Belmondo byl přijat na konzervatoř, i když mu studium učitelé rozmlouvali. Říkali mu, že není dost pohledný, aby mohl hrát role milovníků.

Na konzervatoři se kolem veselého a vtipného Belmonda vytvořila báječná skupina kamarádů, později slavných herců: Jean-Pierre Marielle, Jean Rochefort, Claude Rich, Bruno Cremer, kterého známe jako komisaře Maigreta. Tito výjimečně talentovaní muži se stali úspěšnými divadelními herci a pilíři francouzské kinematografie dvacátého století.

Jean-Paul Belmondo se v roce 1960 proslavil filmem U konce s dechem, A bout de souffle, režiséra Jeana-Luca Godarda. Zde poprvé vyniklo Belmondovo zářivé charisma a mladý Jean-Paul Belmondo se stal jedním z nejžádanějších herců své doby. Byl skvělým interpretem jak dramatických, tak komických či akčních rolí. Díky svému sportovnímu nadání a fyzické kondici mohl hrát i nebezpečné scény v dobrodružných filmech, a tak se do paměti diváků vepsal také jako sympatický dobrodruh přeskakující vagony jedoucího vlaku, skákající z výšek nebo visící z vrtulníku.

Po jeho boku, ať na plátně, nebo v soukromém životě, stály ty nejkrásnější ženy filmového světa – Ursula Andress, Claudia Cardinale, Sophia Loren, Catherine Deneuve, Raquel Welch, Jeanne Moreau. Tak se pesimistické předpovědi pánů profesorů z pařížské konzervatoře ohledně Belmondovy herecké budoucnosti nevyplnily.

Divadlo i odbory

Čtěte také

Na konci osmdesátých let se Belmondo vrátil na jeviště a ztvárnil s neuvěřitelnou energií a talentem mnoho rolí, z nichž největší ohlas mělo představení Kean podle Alexandra Dumase a Cyrana z Bergeracu, které zhlédlo téměř čtvrt milionu diváků, kteří se sjížděli do Paříže z celé země.

Belmondo byl nejen úžasným hercem, který natočil 80 filmů, ale také zastáncem práv herců – v 60. letech byl předsedou hereckých odborů.

Jeho životním motorem a inspirací nebyli známí herci, ale jeho rodina, laskaví a moudří rodiče, manželky, děti a vnuci, které bezmezně miloval.

Na hercově pohřbu v pařížské Invalidovně řekl jeho vnuk Victor: „Jean-Paul Belmondo byl naše slunce, které nikdy nevyhasne.“

A v tom jsou všichni Francouzi zajedno.

Autorka je spisovatelka, žije v Paříži

autor: Klára Notaro
Spustit audio