Kladenský soubor Taška léčí pomocí divadla. Na festivalu pro mentálně postižené získal s filmem Čert a Káča první cenu

28. červenec 2019 10:08

Mental Power Prague Film Festival je jediný filmový festival na světě pro lidi s mentálním a kombinovaným postižením. Letošní ročník vyhrál soubor Taška Kladno s filmem Čert a Káča, jehož členy jsou také klienti s Downovým syndromem. Soubor zkouší každý týden ve Stacionáři Zahrada v Kladně.

„Nevěřili byste, jak těžký je přesvědčit lidi o čistotě a nezištnosti svý myšlenky. Hledali jsme prostor. A pak, přece jenom, starej hornickej důl,“ uvádí principál společnosti Taška Kladno Václav Rudovský film Čert a Káča.

Asi 15 herců v představení tančí na hudbu Antonína Dvořáka. Pohybem představují děj pohádky Čert a Káča za zvuků Slovanských tanců. Kostýmy knížete nebo čertů pak napodobují lidové slavnosti.

Jako důležitý výrazový prostředek jsou v představení použity barvy, ať už jde o červenou, bílou nebo černou. Když je v záběru třicetiletá Laura s Downovým syndromem, má na sobě červené šaty.

Manžele Václava a Naďu Rudovské, kteří soubor Taška Kladno vedou, úspěch jejich herců těší. Naďa Rudovská upozorňuje, že mezi herci jsou i klienti s vážným fyzickým hendikepem.

Způsob, jakým nakonec tělesně postižení dovedou překonat své možnosti, je pro Rudovskou velkou motivací. „Předtím, než s námi začal zkoušet, neexistovalo, aby mu někdo řekl, že si má lehnout na zem a zvednout se. Nedokázal to. Dva roky jsem ho tahala při každé zkoušce ze země nahoru, protože už nemohl. Ale najednou to zvládne,“ popisuje Rudovská případ jednoho z chlapců, který v představení účinkuje.

Soubor zkouší ve Stacionáři Zahrada v Kladně. „Hrajeme věci v pohybu. Rozjedeme se, stoupneme si do řad a už cvičíme,“ vysvětluje Gejza, která do souboru patří.

Se svými představeními soubor Taška Kladno vystupuje také na festivalech. Setkává se na nich s herci bez hendikepu. Na září připravuje společnost už šestý ročník festivalu Taška fest.

Spustit audio